ГоловнаСвіт

Масштабна кібератака перекинулася з Великобританії на весь світ (оновлено)

Україна опинилася серед найбільше уражених комп'ютерним вірусом.

Після того, як комп'ютери шпиталів Великобританії були атаковані хакерами-вимагачами, хвиля кібератак перекинулася на інші країни.

Після Великобританії першими про атаку почали повідомляти з Іспанії. Як повідомляє Financial Times, комп'ютери співробітників телефонних компаній країни на Windows виявилися заблокованими. За повернення доступу хакери вимагають 300 доларів у біткойнах.

Кілька телефонних компаній зазнали атак в Іспанії та Португалії. Вони попередили своїх клієнтів про те, що вірус поширюється через мережу і порекомендували не відкривати ніяких надісланих файлів.

У РФ повідомляється про атаки на комп'ютери МВС. Джерела у відомстві підтвердили факт зараження комп'ютерів "Медіазоні". Сайт МВС працює, але на ньому з'явилося попередження про можливі збої через технічні роботи. Джерела "Газети.Ру" розповіли, що атаки зазнали і комп'ютери Слідчого комітету.

ВВС з посиланням на свої джерела повідомляє, що хакерська атака зачепила весь світ. Експерт з кібербезпеки компанії Avast повідомив, що виявив 36 тисяч заражених комп'ютерів, зокрема в Росії та Україні.

Повідомляється також, що біткойн-гаманці, зазначені зловмисниками, почали поповнюватися грошима. В інтернеті зараз з'явилася інтерактивна карта, що показує регіони, які зазнали атак. Судячи з неї, заражено комп'ютери від Канади до Китаю.

Оновлено. Україна, а також Росія і Тайвань опинилися серед серйозно уражених новим різновидом вірусу, що блокує доступ до файлів комп'ютера і вимагає викуп за розблокування.

Про це, за інформацією Радіо Свобода, повідомила компанія комп'ютерної безпеки Avast.

За її даними, протягом дня вже виявлено понад 57 тис. уражень, і ця кількість зростає.

Оновлено 00:02. Російська "Лабораторія Касперського" зафіксувала близько 45 тисяч атак програми-шифрувальника WannaCry в 74 країнах у всьому світі, передає Інтерфакс.

"Фахівці "Лабораторії Касперського" проаналізували інформацію про зараження програмою-шифрувальником, що отримала назву WannaCry, з якими 12 травня зіткнулися компанії у всьому світі. На цю мить "Лабораторія Касперського" зафіксувала близько 45 тис. спроб атак в 74 країнах у всьому світі. Найбільша кількість спроб зараження спостерігається в Росії", - йдеться в повідомленні.

Представник компанії пояснив, що атака відбувалася через відому мережеву вразливість Microsoft Security Bulletin MS17-010, після чого на заражену систему встановлювався набір скриптів, використовуючи які зловмисники запускали програму-шифрувальник.

За його словами, для зниження ризиків зараження компаніям рекомендується встановити спеціальний патч від Microsoft, переконатися в тому, що увімкнені захисні рішення на всіх вузлах мережі, а також запустити сканування критичних областей в захисному рішенні.

15 квітня 2017 року з Агентства національної безпеки витекли програми для злому будь-якого комп'ютера Windows. Тоді в мережу потрапили десятки інструментів злому, але в Microsoft запевняли, що встигли закрити всі дірки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram