ГоловнаСвіт

КС Південної Кореї затвердив імпічмент президента

Пак Кин Хе негайно усунуть від влади.

КС Південної Кореї затвердив імпічмент президента
Пак Кын Хе
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Південної Кореї затвердив імпічмент президента країни Пак Кин Хе.

За імпічмент проголосували всі вісім суддів. Конституційний суд визнав провину Пак Кин Хе в тому, що вона дозволила своїй близькій подрузі і радниці Чхве Сун Сіль впливати на державну політику і покривала її корупційну діяльність, передає Бі-бі-сі.

Це рішення означає, що Пак Кин Хе негайно усунуть від влади, вона може зазнати кримінального переслідування за звинуваченнями в корупції.

Протягом найближчих 60 днів у Південній Кореї повинні пройти позачергові президентські вибори.

У грудні за імпічмент Пак Кин Хе проголосував південнокорейський парламент, однак формально вона залишалася президентом.

Цього тижня південнокорейські слідчі заявили, що Пак Кин Хе разом зі своєю подругою і радницею Чхве Сун Сіль отримувала хабарі за допомогу віце-президенту компанії Samsung Лі Чже Йону у вирішенні ділових питань.

Раніше прокуратура звинуватила Чхве Сун Сіль у тому, що вона незаконно змушувала великий бізнес вносити багатомільйонні пожертвування у два пов'язані з нею неурядові фонди. 20 листопада Чхве Сун Сіль висунули офіційні звинувачення в зловживанні владою і перевищенні повноважень.

Відповідно до конституції Південної Кореї, прокуратура не може пред'явити кримінальні звинувачення діючому президенту, однак відомство заявило про причетність Пак Кин Хе до корупційного скандалу.

Пак Кин Хе звинувачують також в ініціюванні складання "чорного списку" з 9473 діячів культури, які критикували південнокорейський уряд.

Скандал навколо Пак Кин Хе і Чхве Сун Сіль розгорівся після того, як журналісти одного з кабельних каналів знайшли в сміттєвому баку готелю планшет із секретними документами, серед яких були тексти промов президента. Пізніше вона зізналася, що в перші роки на посаді радилася зі своєю подругою Чхве Сун Сіль під час підготовки до виступів і, порушивши конституцію, допустила її до секретних документів. Пак Кин Хе попросила вибачення у громадян країни.

Після цього Південною Кореєю прокотилася хвиля протестів, учасники яких вимагали відставки голови держави. Демонстранти заявляли, що Пак Кин Хе "не має навіть базових якостей для управління країною".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram