ГоловнаСвіт

Голова Пентагону закликав до переговорів з Росією "з позиції сили"

"Ми відкриті для відновлення співпраці з Москвою, але залишаємося реалістами".

Голова Пентагону закликав до переговорів з Росією "з позиції сили"
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що США "відкриті для відновлення співпраці" з Росією, але забезпечуватимуть можливість американським дипломатам вести переговори з Москвою "з позиції сили".

"У 2014 році ми прокинулися в новій реальності: Росія застосувала силу, щоб змінити межі одного зі своїх суверенних сусідів, а біля кордонів Туреччини з'явилася ІДІЛ, що породила нещадний терор з наміром захоплення територій і встановлення халіфату", - цитує Меттіса "Голос Америки".

В результаті, зазначив Меттіс, "наше співтовариство націй зіткнулося із загрозами з кількох фронтів, оскільки дуга нестабільності ґрунтується на периферії НАТО і за її межами".

"Хоча Сполучені Штати і альянс прагнуть до співпраці з Росією, ми водночас повинні захищатися, якщо Росія вирішить діяти з порушенням міжнародного права", - сказав він.

Голова Пентагону зазначив, що США хочуть зберігати відкритими канали співпраці і знижувати напруження.

"Ми, як і раніше, відкриті для можливостей відновлення співпраці з Москвою, але водночас залишаємося реалістами в наших очікуваннях і будемо забезпечувати можливість нашим дипломатам вести переговори з позиції сили", - сказав він.

"Ми не готові, проте, зрадити цінності цього альянсу і дозволити Росії, через її дії, говорити гучніше, ніж будь-хто в цьому залі", - заявив Меттіс.

Нагадаємо, напередодні Меттіс також різко розкритикував союзників по НАТО за невиконання взятих на себе зобов'язань щодо оборонних витрат. Зараз тільки США, Великобританія, Естонія, Греція та Польща дотримуються своїх зобов'язань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram