ГоловнаСвіт

Лавров: Росія категорично проти спроб втягнути Україну в НАТО

На думку голови МЗС РФ, на південному сході України діють найманці зі США

Лавров: Росія категорично проти спроб втягнути Україну в НАТО
Сергей Лавров
Фото: telegraf.by

Росія категорично проти вступу України в НАТО. Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в інтерв'ю телеканалу Bloomberg.

"Спроби втягнути Україну в НАТО будуть дуже негативними для всієї системи європейської безпеки, і ми були б категорично проти цього", - наголосив він. Міністр додав, що це питання стосується не тільки України і НАТО, а й Росії.

Лавров також сказав, що Москва закликає розслідувати використання Києвом вертольотів із символікою ООН під час силової операції на південному сході.

"Хочемо зрозуміти, як вертольоти з логотипом ООН використовували проти протестувальників на південному сході, - зазначив голова МЗС РФ. - Україна як ніколи наблизилася до громадянської війни".

За словами міністра, президентські вибори 25 травня не можуть бути легітимними, поки в країні триває насильство. "Не можна сідати за стіл переговорів, поки триває стрільба з мінометів", - наголосив Лавров.

"Росія має серйозні підозри, що на південному сході України діють найманці зі США", - звернув увагу він.

Коментуючи повідомлення про початок роботи в Києві круглого столу з пошуку шляхів виходу з кризи, Лавров зазначив, що для успіху національного діалогу в Україні необхідна рівна участь у цьому процесі всіх регіонів країни.

"Не знаю, який точний склад такого широко анонсованого круглого столу в Києві. Ми переконані, що для того, щоб національний діалог був успішним, абсолютно необхідна рівна участь усіх регіонів України, і не тільки півдня і сходу, а й заходу", - сказав російський міністр.

"Ті, у кого руки заплямовані кров'ю, не можуть, не повинні брати участь у переговорах. Як ви думаєте, чиї руки в крові, а чиї ні?" - сказав він.

"У нас немає намірів відправляти війська в Україну", - підкреслив міністр.

Лавров також додав, що країни Заходу навряд чи серйозно розглядають можливість запровадження економічних санкцій проти Росії. "Я не думаю, що такі санкції розглядаються серйозно з погляду відповідальності Заходу перед світовою економікою", - сказав він. За словами міністра, такі обмежувальні заходи не змінять позицію Росії щодо України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram