ГоловнаСвіт

Пентагон заборонив обговорення книги про вбивство бін Ладена

"Непростий день" опублікував колишній боєць елітного спецпідрозділу "Морські котики".

Пентагон заборонив обговорення книги про вбивство бін Ладена

Пентагон випустив спеціальні рекомендації для американських військових щодо книги "Непростий день" про ліквідацію лідера "Аль-Каїди" Осами бін Ладена.

По-перше, військовим дозволено купувати і читати книгу, а також вони не зобов'язані зберігати її в якомусь спеціальному контейнері. При цьому службовцям заборонено обговорювати фрагменти книги, які потенційно містять секретну інформацію, з особами, які не мають законного права мати до неї доступ.

Можновладним військовим, які мають інформацію про операцію "Джеронімо" з перших рук, заборонено робити публічні заяви щодо фрагментів книги, які потенційно можуть містити конфіденційну інформацію. Також співробітникам військових відомств заборонено обговорювати потенційно небезпечні фрагменти "Непростого дня" між собою, якщо вони спілкуються в незахищених мережевих месенджерах і соціальних мережах.

Книгу "Непростий день"  видав на початку вересня 2012-го колишній боєць елітного спецпідрозділу "Морські котики" Метт Біссонетт. Він випустив її під псевдонімом Майк Овен, але американські ЗМІ розкрили особу автора ще до публікації.

Пентагон виявив у книзі Біссонетта безладно розміщені секретні відомості і пригрозив авторові судом за порушення договору про нерозголошення військової таємниці. На думку військових, Біссонетт зобов'язаний був надати копію тексту книги на вичитку експертам перед тим, як відправити на друк. При цьому остаточне рішення про подачу позову проти Біссонетта в міноборони США наразі не ухвалили.

Захисники колишнього "морського котика" заявляють, що ще до виходу книги багато подробиць операції "Джеронімо" були розсекречені, зокрема, з ініціативи адміністрації президента Барака Обами, який зробив успішну ліквідацію бін Ладена однією з головних тем своєї передвиборної кампанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram