ГоловнаТехнології

Штучний інтелект зібрав кубик Рубика за 1 секунду

Система самостійно навчилася добирати вдалі комбінації.

Штучний інтелект зібрав кубик Рубика за 1 секунду
Фото: Gadgets Now

Дослідники з Каліфорнійського університету створили систему штучного інтелекту, яка збирає кубик Рубика за 1 секунду.

За словами розробників алгоритму під назвою DeepCubeA, стратегія збору кубика у штучного інтелекту відрізняється від людського, передає ВВС-Україна.

Автори дослідження, опублікованого в журналі Nature Machine Intelligence, пояснюють, що в рамках тренування в систему завантажили 10 млрд комбінацій розібраного кубика Рубика. Метою алгоритму було навчитися збирати його, використавши при цьому не більш ніж 30 ходів. Однак система самостійно навчилася добирати вдалі комбінації.

Згодом роботу штучного інтелекту протестували на 1000 комбінацій. У 60% спроб система збирала кубик Рубика найкоротшим шляхом з можливих.

У середньому людям, які вміють збирати кубик Рубика, для виконання завдання потрібно близько 50 рухів, а середній показник штучного інтелекту - це 28 рухів.

Комп'ютерні системи, які можуть швидко збирати кубик Рубика, розробляли і раніше. Але це перший алгоритм, який працює на основі нейронних мереж і імітує роботу мозку, щоб виконати поставлене завдання.

"Збір кубика Рубика - це завдання, яке вимагає символічного, математичного та абстрактного мислення. Тому штучний інтелект, який здатен розібратися з цим, поступово наближається до того, щоб навчитися думати, планувати і приймати рішення", - говорять автори дослідження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram