ГоловнаСуспільствоПодії

«Де мій дім?» Як у Києві забудовник та НАН знесли гуртожиток, а мешканці опинилися на вулиці

О девʼятій ранку гуртожиток за адресою Метрологічна, 1 почали зносити. Мешканців буквально випихали з помешкання, не дозволивши зібрати ані речі, ані гроші, ані документи. Невідомі вибивали вікна та силою викидали з помешкання людей, які не хотіли покидати свій дім.

Напівзруйнований гуртожиток на Метрологічній, 1, Київ
Фото: Макс Требухов
Напівзруйнований гуртожиток на Метрологічній, 1, Київ

— Так а що там будуватимуть? Кажуть, був якийсь гуртожиток, а тепер ніби спортивний комплекс буде. Ви не знаєте? — запитує чоловік у флісовому фісташковому костюмі і синій куртці. Він вийшов з підʼїзду житлового комплексу «Кришталеві джерела», що навпроти гуртожитку. 

— Запитайте щось легше, — відповідає жінка в бордовій куртці управління житлово-комунального господарства Голосіївської РДА. Її звати Галина, вона працює прибиральницею. Про те, що екскаватори знищили дві її кімнатки в цьому гуртожитку разом з усіма речами, вона дізналася, коли була на роботі. 

— А ви тут живете? — допитується далі чоловік.

— Жила, — відповідає Галина, і слово розчиняється парою в морозному повітрі.

Будівля за адресою Метрологічна, 1 належить Національній академії наук України. Люди проживали в цьому гуртожитку понад 20 років. З одного боку, екскаватор уже перетворив будівлю в руїни, з іншого — під вікнами досі натягнуті мотузки з випраною білизною. 

Фото: Макс Требухов

У 2016 році КП «Київжитлоексплуатація» визнало гуртожиток аварійним. Мешканці розповідають, що їх мали б переселити в нові квартири, але фактично запропонували або ліжко-місця, або гуртожитки в Київській області. Люди не захотіли переїжджати на таких умовах. 

— А сьогодні мені подзвонила співробітниця і сказала, що до мого будинку підʼїхали екскаватори, — розповідає Галина. — Я була на місці за пʼять хвилин, але мене не пустили, будинок уже почали ламати. Разом з якимись хлопцями в чорних куртках приїхав юрист від «КСМ-груп». Ми просили його забрати хоч речі, але ні. Мені тільки один з хлопчиків виніс шубу, черевики, шапку і сумку з зарядкою для телефона і всякими дрібницями. Дай йому Бог здоровʼя.

Мешканка гуртожитку Галина
Фото: Макс Требухов
Мешканка гуртожитку Галина

«КСМ-груп» — це саме той забудовник, сертифікати на квартири від якого президент України Володимир Зеленський вручив постраждалим від вибуху будинку на Позняках. У 2019 році частину земель довкола Метрологічної,1 НАНУ передала під забудову ТОВ «Інтербуд-ТМ», яке входить у групу «КСМ-груп». Зокрема, ділянки на Метрологічній 7, на Академіка Заболотного, 32 і горіхову плантацію на Академіка Лєбєдєва, яку забудовник знищив у грудні 2021 року. Будівлю на Метрологічній, 1 неодноразово також хотіли знищити — вибивали вікна, намагалися підпалити. 

Те, що забудовник почне знесення гуртожитку саме сьогодні, мешканці не знали. Зелений паркан виріс буквально за годину.

— Документів ніяких не було, ніхто ні про що не попереджав, — розповідає Галина. — Минулого року, коли почалося будівництво нової черги «Кришталевих джерел», до нас у гуртожиток заселили будівельників. Але на початку серпня нам відключили спершу газ, потім світло, і всі ці будівельники виїхали з гуртожитку за пару днів. У нас залишилась тільки холодна вода. Я купила собі газовий пальник, якось люди інші теж жили. У мене було дві кімнати — одна зроблена під спальню, друга під кухню. 

Фото: Макс Требухов

Чергова панель гуртожитку гучно обвалюється. Галина здригається від гуркоту. З іншого боку будівлі, ще не зруйнованого, видніються написи «Кличко, зупини рейдерство», «Нас виселяє НАНУ». На одному з вікон, яке ще вціліло, висить табличка «НАНУ, ми хочемо жити».  

— Ми зверталися в КМДА, в райадміністрацію, ми виходили на мітинги під ОП, ми ходили до президента НАНУ, але ніхто нічого не робив, — продовжує Галина. — В НАНУ лиш казали — гуртожиток будуть зносити, беріть ліжко-місця на шість квадратних метрів у вбитих гуртожитках на проспекті Науки. А навіть якщо квартири будуть, ви їх не отримаєте, обслуговуючому персоналу "не положено". А я 26 років пропрацювала в НАНУ і 26 років у цьому гуртожитку прожила. Весь мій одяг, пальник, бабусині ікони — все лишилося там.

Довкола паркану тупцяють й інші мешканці гуртожитку, тепер уже колишні. Дехто з них має кімнатки в інших помешканнях, хоч ще не встиг перевезти речі, які тепер лежать у руїнах. Декому, як і Галині, немає поки що куди йти.

— У нас є машина, пікап, будемо по черзі грітися в ній, — каже трохи розгублена жінка в коричневій дублянці. Людмила Анатоліївна була вдома, коли довкола гуртожитку почали зводити паркан. 

Людмила Анатоліївна з чоловіком
Фото: Макс Требухов
Людмила Анатоліївна з чоловіком

Вона жила в гуртожитку разом з чоловіком з 1984 року. Згодом у них народився син Юрій. У гуртожитку вони проживали утрьох. Уранці чоловік пішов на роботу, син вибіг у магазин. Аж раптом до кімнати увірвалися невідомі.

— Поводилися дуже грубо, — розповідає Людмила Анатоліївна. — Кидали мене в різні сторони, як футбольний мʼяч, випихали. Я була в домашніх капцях, чинила опір їм. А мене викинули на сніг, на вулицю. Ми всі прописані тут офіційно з 90 року. А тепер куди з цією пропискою? Де мій дім?

— Ось, дивіться, якраз нашу квартиру знесли, — говорить Юрій, високий чоловік зі свіжими подряпинами на обличчі, син Людмили Анатоліївни. Юрій працює лікарем-неврологом, а раніше був офіцером військової медичної служби. — Там усі мої речі були. Пральна машинка, холодильник, ноутбук з історіями хвороби ветеранів, з якими я працював. Мене буквально викинули з вікна, коли я намагався щось забрати з квартири. Вони увірвалися, кричали мамі: «Збирайся і умотуй!» Штовхнули її ногою, вона знепритомніла, і її витягнули на вулицю за капюшон. Батько в чому пішов на роботу, те зараз і має. 

Юрій Клеветенко
Фото: Макс Требухов
Юрій Клеветенко

Юрій каже, що загалом у гуртожитку було прописано 15 сімей. Дехто виїхав, але речей ще не забрав і планував повернутися. Фактично в гуртожитку лишилися він з татом і мамою, одна жінка та ще жінка із сином. 

— Уже кого тільки не просили, — махає рукою Юрій. — «КСМ-груп» разом з НАНУ оце таке витворяють. Звісно, говорили, що будівля йде під знесення. Але хоча б попередили, що це буде сьогодні. 

На сайті Голосіївської РДА немає жодної згадки про знесення гуртожитку. Так само на місці не було ні депутатів міськради, ні представників райадміністрації, ні співробітників НАНУ. 

Фото: Макс Требухов

— Я живу неподалік. Мені друг подзвонив і сказав, що зносять єдине житло людей, що застосовують силу до людей. Я хочу допомогти, — говорить місцевий мешканець Дмитро Русін. — Я контактував з головою району Сергієм Садовим. Він каже, що ми можемо виступати на стороні мешканців, але перешкоджати знесенню ми не можемо. Ми викликали поліцію, і вона довго не приїжджала. А ті, хто приїжджає, розвертаються і їдуть. Ось приїхав дільничний, можете з ним поговорити.

Але чоловік у цивільному відмовився представлятися і давати коментарі LB.ua.

За парканом довкола екскаваторів ходять невідомі люди в чорному. Вони закривають обличчя масками, якщо навести на них обʼєктив камери. Уздовж паркану вештається розгублений пес з рожевим нашийником і жовтою биркою на вусі.

— Він жив на території гуртожитку, — каже Дмитро. — У нього була буда, люди підгодовували. А тепер навіть пес не має свого місця. Отаке життя.

Фото: Макс Требухов

Ківш екскаватора мне дах, немов папір, і шифер гучно падає на розлогу високу ялину, що росте поруч з будівлею, ламаючи її навпіл. 

— Було й нема, — говорить Галина.

— Вам є куди податися, бодай на ніч? — запитую.

— Ну, на ніч є де перебитися. Світ не без добрих людей. А далі що?

Фото: Макс Требухов

Оновлено. Академія наук прокоментувала ситуацію зі знесенням гуртожитку на Метрологічній. У повідомленні на сторінці НАНУ у фейсбуці йдеться, що будівля є непридатною до проживання, а її мешканці фактично були самоселами. 

«Група осіб, які незаконно захопили та залишались у будівлі гуртожитку по вул. Метрологічна, 1 у Голосіївському районі м. Києва, не є співробітниками НАН України та не перебувають із НАН України у жодних юридичних правовідносинах. Їм, як і іншим, також було запропоновано переселення до інших гуртожитків, проте вони наполягали на отриманні квартир у новобудовах... На даний момент ці особи вже не проживали постійно у приміщенні гуртожитку, а лише приходили на денне чергування», - заявили в НАН.

Академія підсумувала, що на даний момент будівля гуртожитку перебувала в аварійному стані, конструктивні елементи будівлі зношені та знаходились у стані руйнації. Там не було ні газу, ні тепла, ні електрики. За розрахунками, вартість відновлення та реконструкції будівлі значно перевищує вартість побудови нового.

Настя ІванцівНастя Іванців, Журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram