ГоловнаСуспільствоЖиття

Кличко попросив Bolt прибрати пункти прокату електросамокатів (оновлено)

Bolt назвав вимоги Київської міської ради до сервісу прокату електросамокатів незаконними.

Кличко попросив Bolt прибрати пункти прокату електросамокатів (оновлено)
Фото: nachasi.com

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що компанія Bolt без погодження з містом розмістила пункти прокату електросамокатів у столиці. Про це він повідомив у Telegram.

За його словами, рух електросамокатів не врегульований чинним законодавством України. Тому місто не може дозволити компанії надавати такий вид послуг.

"Зазначу, що до КМДА надійшли пропозиції на проведення інвестиційного конкурсу на розміщення пунктів прокату електросамокатів – за принципом велопрокату. І конкурс буде проведений, але – після внесення відповідних змін до законодавства України про дорожній рух", - написав міський голова.

Кличко закликав компанію прибрати несанкціоновано встановлені пункти прокату і дотримуватися чинного законодавства. Інакше це будуть змушені зробити міські служби.

Оновлення. У компанії Bolt назвали вимоги Київської міської ради до сервісу прокату електросамокатів незаконними.

"Міська влада на сьогодні не має підстав вимагати від бізнесу отримання будь-якого роду погоджень і дозволів, оскільки вони не передбачені законодавчо. Відповідно до законодавства України діє принцип заборони для органів державної влади та місцевого самоврядування вимагати отримання документів дозвільного характеру, які не передбачені законом (стаття 1 Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру в сфері господарської діяльності»). Діяльність компанії Bolt із надання можливості користування електросамокатами здійснюється на підставі державної реєстрації компанії в Україні, ввезення електросамокатів зі сплатою всіх зборів, податків, мит і необхідних платежів, а також подальшою сплатою передбачених законодавством податків із відповідної діяльності в Україні", - йдеться в офіційній заяві компанії.

У Bolt нагадали, що продаж, прокат і керування електросамокатами та іншими видами персонального легкого електротранспорту (гіроскутери, моноколеса тощо) наразі не є законодавчо забороненим видом діяльності в Україні (відповідно до статті 42 Конституції України та статті 3 Цивільного кодексу України діє принцип свободи підприємницької діяльності, яка не заборонена законом). До того ж право користувача керувати електросамокатом гарантоване статтею 19 Конституції України, яка передбачає, що для громадян діє принцип "все, що прямо не заборонено законодавством, дозволено".

"На сьогодні правила безпеки руху на персональному легкому електротранспорті не закріплені на законодавчому рівні в Україні. Експерти Bolt піднімали і будуть піднімати це питання у публічній площині задля прискорення процесу законодавчого врегулювання. Спираючись на міжнародний досвід та експертизу, ми вже каталізували розробку декількох варіантів законодавчих документів для врегулювання цієї ситуації. Ми, команда Bolt, керуючись принципами свідомого лідерства, запровадили освітню комунікацію через свій мобільний додаток щодо безпечного керування електроскутером: неможливо скористатися сервісом без проходження інструктажу безпеки. Під час поїздки на електросамокаті життя, майно та здоров’я користувача і третіх осіб застраховані у міжнародній страховій компанії UNIQA", - зазначили в компанії.

У документі йдеться про те, що сервіс прокату електросамокатів ґрунтується на принципі мікромобільності, який, на відміну від прокату велосипедів, не передбачає користування стаціонарними централізованими парковками, а керується сучасним принципом соціальних мереж.

"За допомогою мобільного додатку клієнт знаходить самокат, який залишив у зручному для нього місці попередній клієнт. Право користувача (мешканця чи гостя міста Києва) залишити електросамокат у певному місці кореспондує його праву як члена громади міста Києва користуватися комунальним (спільним) міським простором. Така система не потребує спорудження додаткових малих архітектурних форм або спеціально оснащених стаціонарних центрів паркування", - пояснили в компанії Bolt.

Нагадаємо, у серпні служба таксі Bolt запустила сервіс прокату електросамокатів у Києві. Перші п'ять локацій розмістили у центрі столиці. 

Сервіс використовує електросамокати Segway Ninebot ES 34, їхня максимальна швидкість - 25 км/год, а запас ходу - 45 км.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram