ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ викрила масштабну схему незаконних постачань російських мінеральних добрив в Україну

Постачання здійснювали за найменшою митною ставкою.

СБУ викрила масштабну схему незаконних постачань російських мінеральних добрив в Україну
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України задокументувала механізм несплати антидемпінгових мит на майже 2,2 мільярда гривень постачальниками міндобрив із Росії.

Про це повідомляють на сайті СБУ.

Постачальники з РФ через українських дистриб’юторів протягом 2014-2018 років ввозили міндобрива із порушенням митних правил. Комерсанти в документах змінювали код класифікації товару, щоб продукція не підпадала під дію антидемпінгових мит, установлених Мінекономіки. Тому постачання міндобрив здійснювали за найменшою митною ставкою, що призвело до несплати в державний бюджет митних зборів на мільярди гривень.

Після рішення Ради нацбезпеки та оборони у травні 2018 року щодо внесення російських виробників міндобрив до санкційного списку, організатори налагодили контрабандні постачання продукції з РФ.

Правоохоронці провели шість обшуків в офісах комерсантів і 23 огляди складських приміщень на території 13 областей і в Києві.

Під час слідчих дій вилучено майже тисячу тонн мінеральних добрив російського походження, первинну бухгалтерську документацію, податкову звітність, митні декларації та комп’ютерну техніку, які підтверджують протиправну діяльність фігурантів.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження.

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Нагадаємо, з серпня минулого року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) при Мінекономрозвитку проводить два спецрозслідування щодо імпорту мінеральних добрив в Україну. Під підозрою опинився майже десяток країн-імпортерів, через які російські корпорації могли переорієнтувати свої торгові потоки в Україну з метою оминання санкцій Кабінету Міністрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram