ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Львові вперше провели трансплантацію серця та двох нирок

Операції робили львівські хірурги спільно з командою Інституту серця.

У Львові вперше провели трансплантацію серця та двох нирок
Фото: https://www.facebook.com/Oleg-Samchuk

У Львівській міській клінічній лікарні швидкої допомоги 4 липня вперше провели трансплантацію серця і двох нирок. Про це повідомив головний лікар Олег Самчук на своїй сторінці у facebook.

"Ми це зробили! У Львові протягом останньої доби трансплантували серце і дві нирки! Остання операція закінчилася буквально кілька годин тому. Я безмежно вдячний усім. І особлива подяка - рідним загиблого чоловіка. Ваше непросте рішення стало порятунком для відразу трьох осіб", - написав головлікар.

Донором, органи якого використовували для трансплантації, став 58-річний львів'янин, який впав з висоти і отримав травми, несумісні з життям.

Лікарі констатували у чоловіка смерть мозку, що є прямим показанням до трансплантації. Згоду на забір органів дали мама і сестра.

"Нове" серце отримав 57-річний житель Коростеня, якого п'ять років тому вразив інфаркт. Його серце втратило пружність і вже не могло качати кров. Іншого виходу, крім пересадки, у чоловіка не було", - зазначив Самчук.

Операцію з пересадки серця львівські хірурги провели спільно з командою Інституту серця на чолі з Борисом Тодуровим.

Нирки пересадили чоловікам - один зі Львова, другий з Тернопільської області. Операції почалися після півночі і тривали до восьмої ранку.

Нагадаємо, операції з трансплантації органів в Україні стали можливими з 31 березня 2019 року, коли набув чинності закон, що регулює пересадку органів від померлої людини.

Вперше за останні 15 років пересадку серця в Україні провели 25 грудня 2019 року у Ковельській районній лікарні на Волині. Раніше, 15 листопада, також у Ковелі вперше в Україні провели операцію з пересадки нирки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram