ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні скасували кримінальну відповідальність за водіння в нетверезому стані

Президент підписав новий законопроєкт, який скасовує попередній.

В Україні скасували кримінальну відповідальність за водіння в нетверезому стані
Фото: flickr

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає скасування покарання у вигляді позбавлення волі за водіння в нетверезому стані.

Про це повідомляють на сайті Верховної Ради.

Мова про законопроєкт №3314, який нардепи підтримали 17 червня цього року.

Законопроєкт, який вводив кримінальну відповідальність для водіїв, прийняли ще в листопаді 2018 року. Він мав набути чинності з січня 2020 року, але його дію відстрочили до 1 липня.

17 червня 2020 року нардепи прийняли інший закон №3314, який вводить поняття "кримінального проступку" і підвищує штрафи за повторне водіння в нетверезому стані. Таким чином, норми прийнятого в 2018 році закону не набудуть чинності, оскільки їх замінили новими нормами.

Згідно з новим законом, підписаним президентом 2 липня, нетверезих водіїв не каратимуть тюремним терміном. Документ передбачає тільки збільшення штрафів.

Нагадаємо, в листопаді 2018 року Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за керування транспортним засобом у стані сп'яніння, посилила відповідальність і збільшила штрафи. Законопроєкт №2617-VIII мав набути чинності з 1 січня 2020 року, але парламент відклав це на пів року.

Раніше повідомляли, що в Україні з 1 липня набули чинності зміни в законодавство, які передбачають кримінальну відповідальність за керування траспортним засобом напідпитку.

Документом вносилася у Кримінальний кодекс ст. 286-1, згідно з якою керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного, іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, карається штрафом від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 - 34 000 гривень) з позбавленням права керувати транспортними засобами на термін до 3 років.

Таке ж повторне правопорушення призводило б до штрафу в розмірі 51 000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на термін від 2 до 3 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram