ГоловнаСуспільствоВійна

Військові на Донбасі отримають протитанкові комплекси Javelin, - Хомчак

ПТРК передадуть бригадам ЗСУ, коли ті заходитимуть у зону бойових дій.

Військові на Донбасі отримають протитанкові комплекси Javelin, - Хомчак
Архивное фото
Фото: army.mil

Військовослужбовці під час ротації в зону бойових дій на Донбасі отримають американські протитанкові комплекси Javelin.

Про це в інтерв'ю АрміяInform повідомив начальник Генштабу Руслан Хомчак.

"Javelin отримають бригади ЗСУ під час заходження за ротацією в район бойових дій. Зараз на базі однієї з бригад, яка завершує підготовку на полігоні перед заходом на Донбас, активно відпрацьовується тактика їх застосування... Особисто хочу переконатися, що наші воїни можуть ефективно застосовувати ці ПТРК", - сказав він.

"Крім того, під час підготовки цієї бригади до ротації відпрацюємо і застосування безпілотників Bayraktar з бойовим ураженням цілі", - додав Хомчак.

Він також зазначив, що в ЗСУ вже є "чимало підготовлених розрахунків для роботи з Javelin", але не уточнив їх кількості.

"Скільки їх? Таємниця", - сказав начальник Генштабу.

Нагадаємо, в грудні минулого року Україна уклала контракт зі США на постачання ПТРК Javelin. До цього, в жовтні, Конгрес США дав попередню згоду на продаж Україні додаткової партії протитанкових ракетних комплексів зброї Javelin на $39 млн.

Перша партія Javelin на $47 млн надійшла в Україну навесні 2018 року. Тодішній посол Марі Йованович говорила, що за цю зброю Україна не платила. Восени 2017 року американське видання BuzzFeed з посиланням на джерела в американському уряді написало, що президент США Дональд Трамп не хоче давати Україні зброю безкоштовно.

Незабаром після цього спеціальний представник США з питань України Курт Волкер заявив, що програма військової допомоги Україні передбачає і безкоштовне озброєння, і його продаж. Улітку 2019 року Посольство США повідомило, що Україна вперше попросила США продати озброєння.

17 червня 2020 року в Україну прибула партія американських ракет Javelin за контрактом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram