ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Радуцький: уряд додатково виділить 11 млрд гривень на зарплати медикам

Також додатково фінансуватиметься екстрена медична допомога, лікування коронавірусу, інфарктів і інсультів.

Радуцький: уряд додатково виділить 11 млрд гривень на зарплати медикам
Фото: Макс Левин

Голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив, що уряд додатково виділить понад 11 млрд гривень на заробітні плати медикам.

Про це він розповів на брифінгу в МОЗ.

"Президент учора підкреслив, що нам необхідно не згортати медреформу, а поліпшувати її. Визнати і виправляти помилки. Так, перша помилка, яку ми негайно починаємо виправляти - це недофінансування системи охорони здоров'я. Такі країни, як Франція і Німеччина, витрачають на охорону здоров'я приблизно 10% ВВП, Польща в цьому році виділила близько 5%. З кожним роком цей відсоток поступово збільшується. ВВП України на порядок менше, ніж у Франції та Німеччині, і ми витрачаємо на медицину тільки 3% ВВП", - зазначив Радуцький.

Він підкреслив, що в умовах дефіциту фінансування ніяка реформа не буде успішною. Тому Комітет здоров'я нації наполягає на необхідності збільшення фінансування системи охорони здоров'я в наступному році вдвічі, до 6% ВВП.

"Процес формування бюджету на 2021 рік уже почався, і ми закликаємо уряд переглянути фінансування медицини. Ми розуміємо, як важко в умовах кризи знайти додаткове фінансування, але медицина сьогодні - це наш другий фронт. Від її ефективності залежить практично все в країні. Що стосується цього року, то в умовах кризи і пандемії пріоритетним питанням є збереження медичних кадрів і медустанов. Тому вносимо зміни в закон про фінансові гарантії медобслуговування населення, що дозволить усім медичним установам отримати фінансування на рівні не меншому, ніж у 2019 році. Додатково фінансуватиметься екстрена медична допомога, лікування коронавірусної інфекції, інфарктів і інсультів", - заявив Радуцький.

"Друге наше завдання - вже сьогодні підтримати всіх медпрацівників. Міністр уже раніше зазначив, що уряд додатково знайде додаткові 11 млрд гривень на зарплати медикам", - додав він.

Фото: facebook.com/ustinova.alexandra

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що не може допустити другого етапу медреформи в нинішньому вигляді.

З 1 квітня в Україні стартував другий етап реформи системи охорони здоров'я. Він полягає в тому, що практично всі комунальні медустанови (районні, міські, обласні лікарні) країни отримуватимуть кошти за прямим договором з Національною службою здоров'я. Станом на 1 квітня НСЗУ підписала договори з 1524 закладами спеціалізованої медичної допомоги. 10 квітня перші 616 установ спеціалізованої медичної допомоги отримали аванс від НСЗУ. Загальна сума виплат склала 1 767 845 950 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram