ГоловнаСуспільствоВійна

Офіс президента опублікував список звільнених з ОРДЛО українців

На підконтрольну уряду територію повернулися 20 українців.

Україна завершила обмін утримуваними особами з ОРДЛО, на підконтрольну уряду територію повернулися 20 осіб. Про це повідомили в пресслужбі Офісу президента України.

Звільнені громадяни, які утримувалися на території окремих районів Донецької області:

  1. Олександр Алакоз (цивільний);
  2. Микола Гриненко (військовий);
  3. Микола Ілюхін (цивільний);
  4. Володимир Карась (правоохоронець);
  5. Євген Костєв (цивільний);
  6. Олександр Помеляйко (цивільний);
  7. Олександр Садовський (цивільний);
  8. Вадим Сірик (цивільний);
  9. Віктор Шайдов (військовий).

Звільнені громадяни, які утримувалися на території окремих районів Луганської області:

  1. Віталій Желдак (цивільний);
  2. Валентин Можаєв;
  3. Сергій Миронич;
  4. Микола Полозов (цивільний);
  5. Алевтина Попова (громадянська);
  6. Сергій Русинов (цивільний);
  7. Іван Сливка (цивільний);
  8. Олександр Сливка (цивільний);
  9. Олександр Табачний (цивільний);
  10. Олександр Штиль (цивільний);
  11. Олександр Яковенко (цивільний).

Омбудсменка Людмила Денісова повідомила, що обмін у Луганській області проходив біля смт Щастя. Вона додала, що Віталій Желдак був засуджений так званим Верховним судом "ЛНР" і незаконно утримувався в Слов'яносербської виправної колонії.

Олександр Табачний – ветеран МВС України, має інвалідність, найстарший із тих, хто потрапив у полон. Утримувався в Луганському СІЗО.

"Звільнена жінка – Алевтина Попова, яка незаконно утримувалася з 2018 року у виправній установі в тимчасово окупованому Луганську. Була засуджена так званим судом "ЛНР" за "держзраду", – пояснила омбудсменка.

Сергій Русинов – наймолодший громадянин України, який повернувся на підконтрольну уряду територію. Був затриманий силовиками "ЛНР" у 2018 році за заклики до єдності України в соцмережах та осуд незаконних збройних формувань. Уся сім'я хлопця залишилася на тимчасово окупованій території.

"Відбувся черговий етап взаємного звільнення утримуваних осіб - ми повернули 20 своїх громадян, які перебували в неволі на тимчасово окупованих територіях. Хочу підкреслити: взаємне звільнення пройшло у форматі "всіх на всіх". Ми забираємо всіх громадян України", - повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Представниця ОРЛО в робочій підгрупі з гуманітарних питань ТКГ Ольга Кобцева повідомила, що троє осіб побажали залишитися на підконтрольній уряду України території.

У пресслужбі СБУ уточнили, що на тимчасово окуповані території виїхало 14 громадян. Зазначається, що вперше обмін пройшов за формулою, коли Україна отримала більше осіб, ніж передала.

Нагадаємо, що звільнені під час чергового етапу взаємного обміну утримуваними особами між Україною й ОРДЛО громадяни два тижні проведуть на обсервації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram