ГоловнаСуспільствоПодії

Справа Гандзюк: екстрадиція Левіна в Україну відкладається на місяць через апеляцію

Левін оскаржив рішення про екстрадицію

Справа Гандзюк: екстрадиція Левіна в Україну відкладається на місяць через апеляцію
Алексей Левин
Фото: стопкадр видео

Підозрюваний у причетності до вбивства активістки Катерини Гандзюк Олексій Левін (Москаленко) все ж оскаржив рішення болгарського суду про екстрадицію в Україну.

Про це LB.ua розповів український адвокат підозрюваного Михайло Величко.

Раніше Величко стверджував, що Левін відмовився від такої ідеї через її безперспективність. 

"У п'ятницю адвокат Мокін подав на користь мого клієнта апеляційну скаргу. Я не знаю, як з'явився Мокін і хто його найняв. Імовірно, дружина або хтось із родини Левіна", - сказав Величко.

Видання "Міст" повідомило, що Ігоря Мокіна найняв голова Херсонської облради Владислав Мангер, підозрюваний в організації нападу на Гандзюк. На запитання, чи міг Мокіна найняти Мангер, Величко відповів, що "такі припущення можуть мати сенс". На момент публікації Мокін не зміг прокоментувати LB.ua оскарження екстрадиції Левіна і попросив зв'язатися з ним пізніше.

Адвокат Величко зазначив, що не вважає апеляцію перспективною.

"Я вважаю, що це безперспективна справа. Апеляція затримує екстрадицію десь на місяць", - сказав захисник.

Оновлення. Ігор Мокін підтвердив LB.ua, що Левін оскаржив екстрадицію.

"У пана Левіна є адвокат у Болгарії. Саме він має можливість оскаржити питання з приводу його екстрадиції в Україну. Мені це відомо, оскільки я комунікую з адвокатом у Болгарії. Коли пан Левін буде в Україні, з високою часткою ймовірності, я буду брати участь у його захисті", - сказав адвокат.

Мокін спростував, що для захисту Левіна його найняв Мангер.

"Адвокат не наймається. З адвокатом укладають договір про надання правового захисту. Це може зробити або людина особисто, або хтось із його родичів, якщо він надав відповідну згоду. Пан Мангер мене не наймав для захисту пана Левіна", - сказав Мокін.

На питання, чи знайомий Мокін із Мангером, адвокат відповів: "Давайте коло моїх особистих знайомств залишиться при мені. Я знаю, хто такий пан Мангер, оскільки він очолює Херсонську облраду. Багато жителів міста Херсона знають його. Але я не сказав би, що ми особисто знайомі".

Нагадаємо, наприкінці січня 2020 року Олексія Левіна затримали в Болгарії, де він проживав останнім часом разом зі своєю співвітчизницею. Левіна підозрюють в організації нападу на Гандзюк.

27 січня болгарський суд заарештував Левіна на 40 діб. Після чого Зеленський обговорив з прем'єром Болгарії його екстрадицію.

Пізніше заступник генпрокурора Віктор Трепак заявив, що певні особи не хочуть екстрадиції в Україну Олексія Левіна. За його інформацією, ці ж особи вже забезпечили Левіна необхідним захистом.

22 лютого суд у Болгарії дозволив екстрадицію Левіна.

24 лютого адвокати Владислава Мангера, підозрюваного в замовленні нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк, звернулися до суду з клопотанням відновити провадження щодо нього, яке було припинено через розшук підозрюваного Олексія Левіна.

Антикорупційну активістку Катерину Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні.

За звинуваченням у нападі на Гандзюк уже засуджені Сергій Торбін, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський і Микита Грабчук.

Підозрюваними в замовленні та організації нападу є Владислав Мангер і Олексій Левін. Провадження проти них було припинено у зв'язку з оголошенням Левіна в розшук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram