ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ зупинила діяльність чергової російської ботоферми

З фейкових акаунтів підбурювали протестні настрої, залякували населення і розсилали повідомлення про мінування.

Фото: ssu.gov.ua

СБУ заблокувала роботу ботоферми, яка діяла в декількох регіонах України. Її обладнання підтримувалося через російські онлайн-сервіси.

Телекомунікаційні платформи використовувалися для створення і просування фейкових акаунтів і спільнот, щоб проводити незаконні операції в інтернеті, повідомили в пресцентрі Служби безпеки України

"Угруповання зареєструвало більш ніж 8 000 активних акаунтів для поширення в соціальних мережах брехливої інформації про ситуацію в Україні, підбурювало протестні настрої, залякувало населення, розсилало повідомлення про мінування, здійснювало інформаційні атаки на акаунти українських можновладних осіб", - уточнили в СБУ.

Також через ці акаунти поширювали наркотики, зброю і вибухові пристрої. Реєстрацію в соцмережах здійснювали через російські онлайн-сервіси з надання послуг віртуальних мобільних номерів. Частина обладнання використовувалася для нелегального перенаправлення телефонного трафіку "оператора зв'язку" під назвою "Фенікс", який діє в терористичній "ДНР", і "Луганськ" - у "ЛНР".

Фото: ssu.gov.ua

"Під час обшуків у Києві, Харкові, Дніпрі, Дубні й Ірпені знайдено і вилучено комп'ютерну техніку, понад 22 000 SIM-карток операторів мобільного зв'язку України, чорнові записи реєстрації користувачів соцмереж, які залишали провокаційні коментарі під публікаціями політичних діячів", - повідомили також в СБУ.

Перевіряється причетність до організації цієї схеми співробітників розвідувальних органів РФ.

Фото: ssu.gov.ua

Нагадаємо, в січні СБУ вже блокувала роботу ботоферми, організованої росіянами і переселенцями з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram