ГоловнаСуспільствоПодії

Фігурант "справи Хізб ут-Тахрір" Теймур Абдуллаєв переніс інсульт улітку минулого року

У його брата Узеіра проблеми з серцем і нирками.

Фігурант "справи Хізб ут-Тахрір" Теймур Абдуллаєв переніс інсульт улітку минулого року
Теймур Абдуллаев
Фото: islam.in.ua

Засуджений у першій сімферопольській "справі Хізб ут-Тахрір" Теймур Абдуллаєв переніс у російському СІЗО інсульт. Про це повідомила у фейсбуці омбудсман Людмила Денісова з посиланням на матір кримчанина Діляру Абдулаєву.

Крім того, у брата Теймура Узеіра, який також є фігурантом справи, проблеми з серцем і нирками.

За словами Денісової, під час розмови матір ув'язнених "зі сльозами на очах" розповіла подробиці про стан здоров'я синів. На її думку, їх навмисно приховували адміністрації пенітенціарних установ, підконтрольні Росії, щоб не змінювати запобіжний захід.

"Теймур Абдуллаєв переніс улітку 2019 року інсульт. Належного лікування він не отримав, а це може викликати рецидив. В Узеіра Абдуллаєва - серйозні проблеми з серцем і нирками. Всі необхідні медичні довідки, що підтверджують ці захворювання, були передані керівництву пенітенціарних установ для отримання медичної допомоги. Однак відповідного лікування Узеіру Абдуллаєву також не було надано", - підкреслила Денісова.

Нагадаємо, 16 червня п'ятеро кримських татар з групи сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір" отримали від 12 до 17 років в'язниці. Зокрема, Теймура Абдуллаєва засудили до 17 років суворого режиму з обмеженням волі на термін 1 рік 6 місяців, Узеіра Абдуллаєва - 13 років.

"Хізб ут-Тахрір" - релігійний рух, заборонений у Росії як терористичний, але не заборонений в Україні.

У 2016 році російська окупаційна влада почала переслідувати учасників "Хізб ут-Тахрір" у Криму, який є частиною України, але незаконно захоплений Росією.

Чотирьох жителів Севастополя вже засуджено до різних термінів позбавлення волі. "Організатор" осередку Руслан Зейтуллаєв отримав 12 років колонії суворого режиму, інші - по п'ять років колонії загального режиму.

Захисники заарештованих і засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram