ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ увело нові лікарські спеціальності

Також змінюються кваліфікаційні вимоги до лікаря-кардіолога.

МОЗ увело нові лікарські спеціальності
Фото: Макс Требухов

Міністерство охорони здоров'я внесло в Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників низку нових спеціальностей, таких як лікар-кардіолог інтервенційний, лікар-кардіолог-електрофізіолог, лікар-кардіолог дитячий і лікар-ревматолог дитячий.

Про це повідомляє пресцентр МОЗ.

"Також змінюються кваліфікаційні вимоги до лікаря-кардіолога. Це дозволить простіше і швидше опановувати і застосовувати на практиці ефективні підходи в лікуванні найпоширеніших серцево-судинних захворювань, а отже - дозволить рятувати більше життів", - сказано в повідомленні.

Відтепер ангіографія коронарних артерій, екстрене стентування, цілодобова організація кардіологічної допомоги пацієнтам із симптомами гострого інфаркту міокарда на основі перкутанних втручань стають обов'язковими.

Також у МОЗ нагадали, що в Україні створили потужну систему кардіоцентрів, які працюють цілодобово і оснащені сучасним інноваційним обладнанням. У цих центрах пацієнти з гострим інфарктом міокарда можуть отримувати безкоштовне невідкладне стентування.

Перегляд вимог і впровадження нових спеціальностей істотно скоротить час підготовки лікаря і дозволить удосконалити саме ті вміння, які найбільше потрібні пацієнтам реперфузійних центрів і наблизить систему надання кардіологічної допомоги в Україні до європейських стандартів, де стентування серця виконуються саме фахівцями кардіологічного профілю.

Кваліфікаційні вимоги до дитячого лікаря-кардіолога, дитячого лікаря-ревматолога, лікаря-кардіолога-електрофізіолога й інтервенційного лікаря-кардіолога набудуть чинності 1 січня 2020 року.

Нагадаємо, 10 грудня повідомляли, що Міністерство охорони здоров'я направить за кордон 119 пацієнтів на трансплантацію. На програму "Лікування громадян України за кордоном" уряд додатково виділив із держбюджету 233,78 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram