ГоловнаСуспільствоПодії

Чиновники Луганської ОДА присвоїли 10 млн гривень для дитбудинку в зоні ООС

Зловмисники завищили вартість будівельних матеріалів, а відмиті гроші вивели через конвертаційні центри.

СБУ викрила посадових осіб Луганської обласної державної адміністрації та керівників будівельної компанії на привласненні 10 мільйонів гривень, виділених державою на будівництво дитячого будинку сімейного типу в зоні ООС. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Фото: ssu.gov.ua

Зловмисники в кілька разів завищили вартість будівельних матеріалів, а незаконно отримані гроші вони перевели на рахунки декількох фіктивних фірм-субпідрядників, зареєстрованих у Харкові. Відмивання грошей відбувалося через конвертаційний центр.

СБУ встановила, що частину виведених коштів комерсант переказав в окупований Луганськ. Там він вклав гроші в роботу підконтрольної будівельної компанії, яка регулярно здійснювала відрахування в так званий «бюджет» терористів «ЛНР».

Протягом обшуків в офісах підрядної фірми в Києві, у двох приміщеннях конвертаційного центру та за місцем проживання фігурантів справи вилучено бухгалтерську документацію і матеріали, що підтверджують проведення операції. Також знайдено докази провадження господарської діяльності на тимчасово окупованій території Луганської області і понад 2,6 мільйона гривень готівкою.

Фото: ssu.gov.ua
Фото: ssu.gov.ua

Триває досудове розслідування. Перевіряють інформацію про причетність зловмисників до інших правопорушень у бюджетній сфері.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 110-2 (фінансування дій, скоєних із метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни кордонів територій або державного кордону України, вчинене в особливо великих розмірах) і ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України.

Нагадаємо, 6 грудня ВР прийняла в другому читанні і в цілому законопроєкт про запобігання та протидію відмиванню грошей.

Законопроєкт збільшує до 400 тис. гривень розмір суми фінансових операцій, що підпадають під обов'язковий фінансовий моніторинг. Закон також передбачає можливість дистанційної верифікації клієнта, поліпшення процедури розкриття кінцевих бенефіціарних власників, фокусування на найвищих ризиках і загрозах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram