ГоловнаСуспільствоЖиття

Кабмін запустив "ліс у смартфоні" для контролю вирубки дерев

Кожен охочий зможе перевіряти вирубку дерев за геопозицією.

Кабмін запустив "ліс у смартфоні" для контролю вирубки дерев
Фото: president.gov.ua

Кабмін запустив пілотний проєкт електронної реєстрації заготівлі деревини і онлайн-карти вирубок дерев. До "лісі в смартфоні" вже під'єднали шість областей України. Про це повідомляє пресцентр Кабміну.

Станом на 11 листопада в реєстрі оприлюднено інформацію про 30,6 тис. виданих дозвільних квитків на заготівлю деревини. Онлайн-карта вирубок поширюється на Чернігівську, Полтавську, Рівненську, Київську, Волинську та Тернопільську області.

Зазначають, що кожна людина може зайти з комп'ютера або телефона на сайт LK.UKRFOREST.COM і ознайомитися з переліком лісорубних квитків на заготівлю деревини або перевірити на мапі законність здійснення вирубок.

Реєстр містить низку опцій, зокрема, можна вибрати необхідну область, лісгосп, лісництво, квартал і виділ, систему і тип вирубок, їх статус і період проведення.

У загальному переліку можна вибрати «Перегляд» і докладно ознайомитися з тим чи іншим лісорубним квитком і ділянками, на яких відбувається або відбуватиметься заготівля деревини, а також переглянути на онлайн-карті.

Якщо ви в лісі помітили вирубку дерев, щоб перевірити її законність, вам потрібно увімкнути свою геолокацію, зайти на сайт і вибрати опцію «Карта». На карті автоматично визначиться ваша геопозиція, натиснувши на відповідний номер території лісу, ви побачите інформацію про вирубку, а також зможете переглянути відповідний лісорубний квиток.

Якщо на карті лісорубного квитка немає, а вирубка в лісі відбувається, вам потрібно повідомити про це в лісництво або лісгосп, на території якого ви перебуваєте, або викликати поліцію за номером 102.

У майбутньому Кабмін має намір запустити реєстр лісових квитків на промисловий збір ягід, грибів, меду, лікувальних трав, який перебуває на фінальній стадії розробки.

Головне завдання - зробити на сайті більш доступну і інформативну функцію перегляду лісорубних квитків усіх лісгосппідприємств, які входять у сферу управління Державного агентства лісових ресурсів.

Лісорубний квиток - дозвіл на заготівлю деревини. Він містить інформацію про місце й обсяг заготівлі. Документ видають обласні управління лісового та мисливського господарства.

Нагадаємо, в жовтні повідомляли, що чиновників Красноградського лісового господарства в Харківській області підозрюють у розкраданні цінних порід деревини на 6 млн гривень. Під виглядом санітарних вирубок чиновники лісгоспу незаконно вирізали понад 20 га лісонасаджень дубу і сосни.

17 липня президент Володимир Зеленський провів нараду з питань боротьби з незаконною природно-ресурсною господарською діяльністю в Харківській області. Зазначалося, що проблема незаконних вирубок і знищення лісів є загальнонаціональною. Однак особливо гостра вона в Харківській області, оскільки показник лісистості тут - 12%, що менше, ніж у середньому по Україні.

Тоді ж Зеленський дзвонив директорові лісгоспу Віктору Сирсі і запрошував його до Офісу президента, оскільки президенту доповіли, що Сирса контролює незаконні вирубки в області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram