ГоловнаСуспільствоЖиття

Поліція Харкова порушила кримінальну справу через повернення проспекту Григоренка імені Жукова

Звернення надійшло від депутата міської ради.

Поліція відкрила кримінальне провадження через повернення проспекту Петра Григоренка імені радянського маршала Георгія Жукова в Харкові.

Про це повідомляють на сайті поліції області.

Відзначають, що відповідне звернення надійшло до Шевченківського відділу поліції 19 червня о 19:00 від депутата міської ради.

"Він вважає, що в діях депутатів і чиновників Харківської міської ради можуть бути ознаки кримінального правопорушення, пов'язаного з поширенням комуністичної, нацистської символіки і пропаганди комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, яке виразилося в підтримці петиції про повернення первинної назви проспекту маршала Жукова і демонтажу з площі Свободи намету "Все для перемоги", розміщеній на офіційному сайті Харківської міської ради", - йдеться в повідомленні.

Інформацію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу. Проводиться досудове розслідування.

Нагадаємо, сучасний проспект Петра Григоренка в Харкові виник під час забудови житлового масиву Селекційна Станція і з кінця 1960-х мав назву Стадіонна вулиця. У 1983 році її перейменували у вул. 60-річчя СРСР, в 1990-му рішенням виконкому - в просп. Маршала Жукова, а 17 травня 2016 року рішенням губернатора області Ігоря Райніна на підставі закону про декомунізацію - в проспект Петра Григоренка.

Навесні 2019 року в Харкові запустили петицію про повернення проспекту імені маршала Жукова. Мерія підтримала її на підставі того, що до забороненої символіки комуністичного режиму не належать назви топонімів, пов'язані з вигнанням нацистських окупантів з України.

19 червня міськрада повернула проспекту Григоренка ім'я Жукова. Після цього Інститут нацпам'яті пригрозив меру Харкова Геннадію Кернесу кримінальною відповідальністю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram