ГоловнаСуспільствоЖиття

Мощі з Києво-Печерської лаври на місці, але підтвердити їх автентичність неможливо, - Мінкультури

Щоб провести експертизу, фрагменти ДНК потрібно з чимось порівнювати.

Мощі з Києво-Печерської лаври на місці, але підтвердити їх автентичність неможливо, - Мінкультури
Киево-Печерская Лавра
Фото: www.dimukraine.com/

Міністерство культури заявляє, що мощі святих з Києво-Печерської лаври не зникли, однак підтвердити їх автентичність неможливо.

Про це заявила заступник міністра культури Тамара Мазур на підсумковій прес-конференції міністерства за 2018 рік.

"З того, що ми передавали, основна частина і все найцінніше на місці, і ми цьому дуже раді. Що стосується мощей, наша комісія перевірила - всі гробниці на місці, мощі є. Очевидно, що комісія не компетентна і не мала можливості перевірити, чи дійсно це мощі тих святих, які повинні бути, але я не впевнена, що є такі технології, які дозволять це зробити", - сказала вона.

За словами Мазур, щоб провести експертизу, фрагменти ДНК потрібно з чимось порівнювати.

"Мощі на місці. Стверджувати, що це саме ті мощі, ми не можемо і не може, очевидно, ніхто, але вони є", - додала заступниця міністра.

Нагадаємо, 28 листопада минулого року Міністерство культури заявило про початок перевірки цінностей і святинь у ближніх і дальніх печерах Печерської лаври. З ініціативи Мінкультури було створено спеціальну комісію, до складу якої увійшли співробітники міністерства і Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. За підсумками її роботи була виявлена нестача 10 предметів - восьми ікон, дерев'яного потира (чаша, - ред.) і хреста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram