ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд відпустив екс-співвласника агрохолдингу "Мрія" Гуту під особисте зобов'язання (оновлено)

5 листопада його екстрадували зі Швейцарії за запитом України.

Суд відпустив екс-співвласника агрохолдингу "Мрія" Гуту під особисте зобов'язання (оновлено)
Фото: mriya.ua

Шевченківський районний суд обрав для колишнього співвласника агрохолдингу "Мрія" Миколи Гути, підозрюваного у шахрайстві на 800 млн гривень, запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

Про це повідомив речник Генпрокуратури Андрій Лисенко.

"Суд звільнив його під особисте зобов'язання", - сказав він.

За його словами, таке рішення прийняли 6 листопада. Інших деталей він не повідомив.

Оновлення. Прес-служба Шевченківського райсуду Києва підтвердила, що Гуту відпустили під особисте зобов'язання, але заявила, що про такий запобіжний захід клопотала Нацполіція.

"У зв'язку з опублікуванням 7 листопада 2018 року у мережі Інтернет недостовірної інформації з заголовком "Суд без застави відпустив екстрадованого екс-керівника агрохолдингу "Мрія" Шевченківський райсуд Києва вважає за необхідне довести до громадськості наступне: 6 листопада 2018 року на розгляд надійшло клопотання слідчого Національної поліції про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов'язання щодо Гути Миколи Івановича - підозрюваного у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч.4 190 КК (шахрайство). За результатами розгляду слідчим суддею вказане клопотання було задоволено і до підозрюваного було застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання", - йдеться у повідомленні.

"Звертаємо увагу на те, що суддя, виходячи із загальних принципів кримінального провадження, принципів змагальності сторін та диспозитивності, не має права виходити за межі клопотання і застосовувати суворіший запобіжний захід ніж той, про який просить сторона звинувачення", - підкреслили у прес-службі суду.

Оновлення 20:09. У слідчого Національної поліції не було підстав для арешту екс-керівника агрохолдингу "Мрія" Миколи Гути. Про це розповів радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол, пише Економічна правда.

"Людина перебувала кілька років у Швейцарії... Вагомих причин для його арешту, щоб держава витрачала гроші на його утримання, - не було", - заявив він.

На думку Апостола, слідчим і прокурорам буде складно довести слідство до кінця.

"Якщо в Гути будуть хороші адвокати, вони можуть навіть домогтися моральних виплат", - сказав радник Авакова.

Нагадаємо, Гуту за запитом української сторони Інтерпол оголосив у міжнародний розшук за підозрою у привласненні близько 800 млн гривень.

У 2015 році нардеп Антон Геращенко говорив, що "Мрія Агрохолдинг" і його генеральний директор Гута до серпня 2014 року мали перед українськими та іноземними кредиторами фінансові зобов'язання обсягом $1,3 млрд. "Після отримання кредитів "Мрія Агрохолдинг" оголосив про неможливість їх виплачування", - писав радник глави МВС у фейсбуці.

Коли кредитори звернулися в правоохоронні органи, грошей на рахунках фірми вже не було, а Микола Гута, за даними прикордонників, на особистому автомобілі перетнув держкордон. Потім Гута влаштувався у Швейцарії, а Україна почала процедуру його екстрадиції.

5 листопада Швейцарія екстрадувала Гуту в Україну.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram