ГоловнаСуспільствоЖиття

Архієреї Константипольської церкви зберуться у вересні на загальні збори

На 10 вересня у Константинополі призначений черговий Собор, на якому питання Томосу для української церкви може бути оформлене вже юридично.

Архієреї Константипольської церкви зберуться у вересні на загальні збори
глава Константинопольской церкви патриарх Варфоломей
Фото: EPA/UPG

У Константинополі 1-3 вересня відбудеться Синаксис - збори всіх верховних архієреїв Константинопольської православної церкви на чолі зі Вселенським Патріархом Варфоломієм. Як повідомляє грецьке видання "Фанаріон", на зустрічі планують обговорити внутрішні питання церкви, а також православ'я загалом.

Збори архієреїв - Синаксис - проходять не частіше, ніж раз на три роки, і востаннє вони проходили у серпні 2015 року - незадовго до Всеправославного собору, який пройшов на Криті у червні 2016 року. Зазвичай, юридично закріплені рішення на Синаксисі не беруться до уваги, але таке засідання має важливе значення для формування майбутніх подій.

В експертних церковних колах вважають, що на зборах константинопольських архієреїв - з великою часткою ймовірності - буде порушено питання автокефалії української, а також македонської церкви. У зв'язку з цим очікується різка реакції представників Сербської та Московської церкви відповідно. Разом з тим, на 10 вересня в Константинополі призначено черговий Собор, на якому питання Томосу для української церкви може бути оформлене вже юридично.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram