Хроніки незалежності. Космос - наш

LB.ua згадує космічні досягнення незалежної України.

Хроніки незалежності. Космос - наш
Фото: LB.ua

Українці зробили значний внесок в освоєння космосу. Численні провідні фахівці ракетно-космічної галузі СРСР, зокрема Сергій Корольов, народились в Україні.

Після проголошення без'ядерного статусу Україна припинила виробництво балістичних ракет. До того ж складна економічна ситуація в першій половині 90-х змусила сумніватись у доцільності збереження космічної галузі.

Українська космічна галузь отримала друге дихання після того, як в 1994 році президентом України став Леонід Кучма, інженер-ракетобудівник, заступник генерального конструктора КБ "Південне", який десять років керував ВО "Південмаш". Близько десяти років, починаючи з середини дев'яностих, Україна забезпечувала від 9 до 11% усіх космічних запусків у світі і входила в п’ятірку лідерів за їхньою кількістю. Наші інженери розробляли космічні системи світового рівня, і пильна увага фахівців з усього світу до розробок незалежної України зберігається і до цього часу.

LB.ua згадує космічні досягнення незалежної України.

У рамках проекту "УКРАЇНА. ХРОНІКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ" LB.ua нагадує про найбільш яскраві та важливі події у житті України з моменту ухвалення Акта проголошення незалежності у 1991 році.

Попередні випуски проекту були присвячені першому українському космонавту Леоніду Каденюку, візиту в Україну Івана Павла II, приборканню Чорнобиля, становленню українського футболу, Великому українсько-російському договору, інтеграції України в НАТО, битві за Тузлу, заміні купоно-карбованця на гривню, написанню першої Конституції незалежної України, співпраці України з Європейським Союзом, олімпійським досягненням українських спортсменів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram