ГоловнаСуспільствоЖиття

Хроніки незалежності. Олімпійське золото України

Каждая золотая медаль имела важное государственное значение.

Хроніки незалежності. Олімпійське золото України

Першою олімпійською чемпіонкою незалежної України стала фігуристка Оксана Баюл, котра в 1994 році здобула «золото» на Олімпіаді в Ліллехаммері. Її перемога виявилася настільки несподіваною для організаторів, що гімн України шукали 45 хвилин, а прапор підняли перевернутим.

У 90-х роках перемоги українських олімпійців були важливою складовою іміджу молодої незалежної держави на міжнародній арені. Кожна золота медаль мала велике державне значення.

На п'ятому році незалежності України, у 1996 році, в Атланті відбулися Літні Олімпійські ігри, які принесли українській збірній дев'ять золотих медалей. У 2004 році в Афінах Україна здобула вісім золотих медалей. Тоді до екранів телевізорів була прикута увага мільйонів громадян. Українці раділи успіхам Володимира Кличка, Лілії Подкопаєвої, Катерини Серебрянської, Яни Клочкової та інших спортсменів. Їхні перемоги об'єднали країну.

Із середини 2000-х олімпійські досягнення наших атлетів ставали усе скромнішими, а результати Олімпіади в Ріо 2016 року засвідчили системну кризу українського олімпійського спорту.

Віримо, що український олімпійський рух у майбутньому не лише повторить, а й перевершить досягнення кінця 90-х років і початку двотисячних.

LB.ua згадує олімпійські перемоги незалежної України.

У межах проекту «УКРАЇНА. ХРОНІКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ» LB.ua нагадує про найяскравіші та найважливіші події в житті України з моменту прийняття Акта проголошення незалежності в 1991 році.

Попередні випуски проекту було присвячено першому українському космонавту Леоніду Каденюку, візиту в Україну Івана Павла II, приборканню Чорнобиля, становленню українського футболу і Великому українсько-російському договору, інтеграції України в НАТО, битві за Тузлу, заміні купоно-карбованця на гривню, написанню першої Конституції незалежної України та співпраці України з Європейським Союзом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram