ГоловнаСуспільствоЖиття

Хроніки Незалежності. Як гривня прийшла на зміну купоно-карбованцю

Експерти вважають українську грошову реформу 1996 року однією з найвдаліших грошових реформ у світі.

Хроніки Незалежності. Як гривня прийшла на зміну купоно-карбованцю

Власну національну валюту Україна отримала через 5 років після здобуття незалежності – у 1996 році.

До цього в країні користувалися тимчасовою валютою, яка здійснювала негативний вплив на економіку держави. Спочатку до радянських карбованців були додані так звані одноразові купони, без яких було неможливо придбати більшість товарів, пізніше – введені в обіг купоно-карбованці. Недовіра до тимчасової валюти була такою великою, що підприємці і прості громадяни воліли взагалі не заощаджувати і вкладали гроші практично в будь-який товар.

Національна валюта України була введена президентським указом Леоніда Кучми №762/96 від 25 серпня 1996 року "Про грошову реформу в Україні". Українська грошова реформа 1996 року увійшла в історію як одна з найбільш ліберальних, відкритих і ефективних реформ, яка стабілізувала фінансову систему та економіку країни на багато років уперед. Багато експертів вважають українську грошову реформу 1996 року однією з найвдаліших грошових реформ у світі.

LB.ua згадує, як народжувалася національна валюта незалежної України.

У межах проекту «УКРАЇНА. ХРОНІКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ» LB.ua нагадує про найяскравіші та найважливіші події в житті України з моменту прийняття Акта проголошення незалежності в 1991 році.

Попередні випуски проекту було присвячено першому українському космонавту Леоніду Каденюку, візиту в Україну Івана Павла II, приборканню Чорнобиля, становленню українського футболу і Великому українсько-російському договору, інтеграції України в НАТО, а також битві за Тузлу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram