ГоловнаСуспільствоПодії

Угорщина оголосила бойову готовність через нелегальне повітряне судно з України (оновлено)

Україна вважає, що це були контрабандисти.

Угорщина оголосила бойову готовність через нелегальне повітряне судно з України (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Угорські повітряні сили привели в бойову готовність після того, як вночі 10 червня невеликий літак з України нелегально перетнув повітряний простір Угорщини. Про це повідомляє Mukachevo.net.

"Прикордонники відразу ж оголосили тривогу і поінформували відповідні органи безпеки НАТО. Крім того, в повітря підняли шведські багатоцільові винищувачі четвертого покоління Saab JAS 39 Gripen", - йдеться у повідомленні.

Інцидент стався на українсько-угорському кордоні в районі пункту пропуску Лужанка - Берегшурань.

Угорські військові зазначили, що літак, що прибув з України, покинув повітряний простір Угорщини після низки маневрів.

"Не виключено, що це черговий контрабандний літак, яким закарпатські ділки відправляють в ЄС все що завгодно - сигарети, нелегалів та інші заборонені товари", - зазначають у виданні.

Оновлення. Українські прикордонники проводять оперативні заходи, щоб встановити літак, який перетнув кордон з Угорщиною.

"Уночі з 9 на 10 червня угорські прикордонники спостерігали летючий об'єкт на радарах. Це була мала летюча ціль. Можливо, це був літак, а можливо - дельтаплан. Сказати важко", - заявив спікер Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Олег Слободян у коментарі РБК-Україна.

За його словами, через порушення кордону українським літаком в Угорщині справді оголосили військову тривогу і привели літаки в підвищену бойову готовність.

"Вони привели літаки в підвищену бойову готовність, але в небо літаки не піднімали. Не ми оголошували тривогу, думаю що її вже скасували", - додав Слободян.

Спікер зазначив, що за фактом перетину угорського кордону з території України не було порушено кримінальне провадження, оскільки немає підтвердженого факту і затриманого летального апарату. Також, за словами Слободяна натепер прикордонники обох сторін проводять оперативні заходи й пошукові дії.

"Правоохоронці намагаються встановити, що це був за літальний апарат і з якою метою порушено кордон", - додав Слободян.

За словами представника ДПСУ, ймовірно, це був літак або дельтаплан контрабандистів.

"Ми підтверджуємо, що контрабандисти останнім часом посилили використання малої авіації через те, що ми посилили охорону держкордону. Такі факти справді є", - наголосив Слободян.

Нагадаємо, вчора троє українців потрапили в авіакатастрофу в польському аеропорту.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram