ГоловнаСуспільствоВійна

Кучма про обмін полоненими: І списки, і дата є

Колишній президент вважає, що для звільнення заручників Україна "могла б у чомусь поступитися".

Кучма про обмін полоненими: І списки, і дата є
Фото: telegraf.com.ua

Представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма закликав якомога швидше почати обмін полоненими.

Про це він заявив журналістам.

"Думаю, що дата (обміну) є. Принаймні завжди, коли сторони зустрічаються, вони призначають собі кінцевий орієнтир, де хотіли б зустрітися і передати. І списки є узгоджені - 74 і 306 ... Цим опікується особисто і президент Порошенко, тому давайте віддамо йому всі карти в руки і нехай та обіцянка, яка прозвучала з його вуст і інших керівників, буде виконана ... Коли і президент Росії, і президент України сказали, що зроблять це, то треба робити, як би важко не було", - сказав Кучма.

На запитання про переговори Володимира Путіна з ватажками бойовиків з приводу необхідності обміну, через тривалий період відсутності прогресу з цього питання, Кучма відповів, що це є "бажанням російського президента продемонструвати світу нібито своє бажання мирного дипломатичного вирішення ситуації".

Головною проблемою з обміну Кучма назвав те, що деякі із запитуваних сепаратистами осіб не хочуть повертатися на окупований Донбас.

Колишній президент також вважає, що для здійснення обміну Україна "могла б у чомусь поступитися", за винятком тих людей, прізвища яких уже узгоджені. При цьому він висловив упевненість у тому, що домовленостей буде досягнуто, і надію на те, що до новорічних і різдвяних свят людей звільнять.

Нагадаємо, в Мінську домовляються про обмін полоненими з "ДНР" і "ЛНР" у два етапи. На першому етапі "ДНР" і "ЛНР" повинні відпустити 74 українських полонених, а Україна - 306 сепаратистів. Це повинно відбутися до новорічних і різдвяних свят. На другому етапі Україна повинна буде звільнити 80 осіб, а "ДНР" і "ЛНР" - 20 полонених.

Після чергового засідання ТКГ 5 грудня сторони не змогли узгодити точну дату обміну. Проте на попередньому засіданні було домовлено провести обмін полоненими до новорічних свят.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram