ГоловнаСуспільствоЖиття

Рада суддів заборонила використовувати суддівські мантії на акціях протесту (Оновлено)

"Використання атрибутів судової влади іншими особами може бути розцінене як привласнення".

Рада суддів заборонила використовувати суддівські мантії на акціях протесту (Оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

Рада суддів України заборонила використовувати суддівські мантії в масових акціях протесту напередодні анонсованого "Маршу невідомих суддів".

Про це повідомляють на сайті Ради.

"Зазначений марш анонсований як громадський захід, під час якого активісти мають намір одягти суддівські мантії, зображуючи суддів, які беруть участь у конкурсі на посади суддів до Верховного Суду. Звертаюся до організаторів та учасників акції з вимогою не допустити застосування в анонсованому заході мантії судді як атрибуту однієї з гілок державної влади України", - йдеться в заяві.

Зазначено, що згідно зі ст. 16 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", мантія і нагрудний знак судді видаються особі, призначеній на посаду за визначеною законом процедурою і, відповідно до закону, тільки ця особа має право носити ці атрибути.

"Використання атрибутів судової влади іншими особами може бути розцінене як привласнення атрибутів судової влади і функцій судової влади. Прошу всіх учасників акції утриматися від порушень закону і присвоєння будь-яких функцій будь-якого органу державної влади", - йдеться в заяві.

Оновлення. Незважаючи на заборону, акція відбулася 1 березня. На ній кілька людей у мантіях і балаклавах зображували кандидатів у судді, які беруть участь у конкурсі на посади в новий Верховний Суд.

Так громадські активісти висловили свій протест проти того, що Вища кваліфікаційна комісія відмовляється публікувати суддівські досьє і досьє кандидатів у судді. Також досі не оприлюднено конкурсних робіт кандидатів у Верховний Суд.

Учасники протесту вважають, що це негативно позначається на довірі до судової реформи.

Нагадаємо, 16 лютого в Києві почалося кваліфікаційне оцінювання кандидатів до Верховного Суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram