ГоловнаСуспільствоЖиття

Чотири журналісти загинули в Україні за 2015 рік

Трьох убили, один помер внаслідок обстрілу на Донбасі.

Чотири журналісти загинули в Україні за 2015 рік
Убийство Олеся Бузины
Фото: Виталий Мирошниченко

2015 року Україна стала менш небезпечною для журналістів, свідчать свіжі звіти "Репортерів без кордонів" і Press Emblem Campaign (PEC), які щорічно підраховують кількість працівників ЗМІ, які гинуть із тих чи інших причин.

"Репортери" у своїй статистиці вказують тільки двох журналістів: Олеся Бузину ("Сегодня") і Сергія Ніколаєва ("Сегодня").

Бузину застрелили 16 квітня 2015 року поряд із його будинком. Бузина відомий українофобськими і русофільськими заявами в ЗМІ. Він також є автором скандальних книг "Воскресіння Малоросії", "Вурдалак Тарас Шевченко", "Поверніть жінкам гареми" та інших. Журналіст виступав як експерт на ефірах заборонених в Україні російських телеканалів. За підозрою у його вбивстві затримано двох колишніх бійців АТО: Дениса Поліщука (під домашнім арештом) і Олександра Медведька (в СІЗО).

Фотограф газети "Сегодня" Сергій Ніколаєв помер у Пісках наприкінці лютого від осколкових поранень. Він став сьомою жертвою бойових дій на сході України серед журналістів.

Організація PEC також нагадує про убивство журналіста Сергія Сухобока, яке сталося у квітні 2015 року. Його вбили в Києві через побутовий конфлікт двоє п'яних чоловіків. Сухобок був засновником сайтів "Обком" і ProUA.

Окрім того, у квітні вбили головного редактора видання "Нетішинський вісник" Ольгу Мороз. Очевидних слідів насильницької смерті на тілі загиблої не виявили, але згодом медекспертиза встановила, що журналістка померла від набряку головного мозку в результаті перелому потиличної кістки.

2015 року за числом смертей журналістів серед лідерів опинилася Франція, де на початку року розстріляли редакцію сатиричного видання Charlie Hebdo. Найнебезпечніші країни - це Сирія, Ірак і Мексика.

Нагадаємо, що у 2012-2013 роках убивств журналістів не було і "Репортери без кордонів" відзначали тільки несприятливі умови для роботи журналістів. Зате 2014 року через бойові дії на Донбасі Україна стала одним із найнебезпечніших місць для журналістів у світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram