ГоловнаПраво

Ексзаступнику міністра МінВОТ Гримчаку зачитали обвинувальний акт

Відбулося перше засідання з розгляду провадження по суті.

Ексзаступнику міністра МінВОТ Гримчаку зачитали обвинувальний акт
Фото: Громадське

У Вищому антикорупційному суді прокурор оголосив обвинувальний акт у справі стосовно ексміністра з питань тимчасово окупованих територій Юрію Гримчаку.

Про це інформує пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Прокуратура вважає, що ексчиновник за хабар обіцяв вирішити два питання представнику приватної фірми.

Згідно з повідомленням, на засіданні прокурором САП оголошено короткий виклад обвинувального акта. Також сторони звинувачення і захисту виступили зі вступними промовами.

Гримчак був заступником міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України з 10 березня 2017 року по 4 вересня 2019 року. Його звільнили вже після затримання.

Нагадаємо, що за версією слідства, підозрювані вимагали понад мільйон доларів за надання деяких послуг. Представник однієї з приватних компаній розповів Гримчаку про проблему з отриманням дозвільних документів на будівництво в межах охоронної території Києва. Гримчак заявив, що за $1 млн може вирішити це питання. Гроші нібито потрібні були, щоб підкупити чиновників в Мінкультури, Мін'юсті, КМДА і Українському державному інституті культурної спадщини.

Ця ж фірма потребувала консультації в цивільній справі про стягнення боргу з іншого приватного підприємства. За версією слідства, Гримчак за $100 тис. взявся забезпечити прийняття необхідного судового рішення. Він нібито збирався звернутися до заступниці генерального прокурора, щоб та вплинула на голову Касаційного цивільного суду (у складі Верховного Суду), який, в свою чергу, міг би вплинути на суддів.

Під час переговорів сторони домовилися на суму $80 тис. Першу частину грошей в розмірі $50 тис. Гримчак і його помічник поділили між собою.

Гримчак і помічник були затримані 14 серпня 2019 року після отримання $480 тис. ($30 тис. за вирішення питання з судом і $450 тис. за дозвільні документи).

12 травня Національне антикорупційне бюро закрило одну з кримінальних справ проти колишнього заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака. Воно стосується недостовірного декларування.

22 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала в суд обвинувальний акт щодо колишнього заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака і його помічника Ігоря Овдієнка.

26 травня ВАКС залишив під нічним домашнім арештом Юрія Гримчака. Його ймовірному спільникові змінили цілодобовий домашній арешт на нічний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram