ГоловнаПраво

Офіс генпрокурора відкрив першу кримінальну справу за "кнопкодавство"

Нардепу Владиславу Поляку загрожує позбавлення мандата.

Офіс генпрокурора відкрив першу кримінальну справу за "кнопкодавство"
Фото: chesno.org

Офіс генерального прокурора розпочав кримінальне провадження за фактом неперсонального голосування народного депутата.

Про це інформує пресслужба відомства.

"Генеральний прокурор заніс дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення одним з народних депутатів України неодноразового голосування замість іншого народного депутата України на пленарному засіданні Верховної Ради України 21 лютого 2020 року. Відповідна інформація була оприлюднена засобами масової інформації", - йдеться в повідомленні.

В ОГП зазначають, що "таким чином введено в дію новелу Кримінального кодексу України щодо відповідальності народних депутатів України за неперсональне голосування".

Досудове розслідування доручено слідчим Центрального апарату Державного бюро розслідувань.

За даними руху ЧЕСНО, йдеться про позафракційного депутата Владислава Поляка. У грудні 2019-го він вийшов з групи "За майбутнє" у Верховній Раді.

Владислав Поляк був обраний до Верховної Ради за виборчим округом №73 у Закарпатській області. До обрання був депутатом Закарпатської обласної ради, а ще раніше - Виноградівської міської ради. З 2009 року - приватний підприємець.

"На пленарному засіданні в п'ятницю, 21 лютого, позафракційний мажоритарник із Закарпаття Владислав Поляк неодноразово кнопкодавив під час голосування за поправки до проєкту закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. Це перший зафіксований рухом ЧЕСНО випадок кнопкодавства у Верховній Раді, яке відбулося після набрання чинності законом про криміналізацію неперсонального голосування", - йдеться в повідомленні.

На відео видно, як під час голосування за поправку №1223 до законопроєкту про обіг земель (№2178-10) Поляк спочатку голосує на порожньому місці праворуч (місце закріплено за депутатом групи "Довіра" Василем Петьовкою), а потім натискає кнопку на своєму пульті.

Фото: chesno.org

Фото: chesno.org

На табло голосування системи "Рада" видно, що "за" проголосували з обох місць.

Фото: chesno.org

"Також Поляк кнопкодавив під час голосування щодо поправки №1420 до того самого законопроєкту. На кадрах видно, що депутат спочатку натискає на кнопку на своєму пульті, а потім голосує на порожньому місці праворуч від нього. На табло видно, що проголосували з обох місць", - повідомляють у ЧЕСНО.

Нардеп Поляк кнопкодавив і під час електронної реєстрації на засіданні 21 лютого. Спочатку натиснув на кнопку на місці праворуч, потім - на своєму місці. На табло видно, що на обох пультах відбулася реєстрація.

16 січня 2020 року набрав чинності закон №404-IX (законопроєкт 2148) щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами на пленарних засіданнях парламенту. За "кнопкодавство" нардепу загрожує штраф у розмірі 51-85 тисяч гривень, однак для цього провину парламентарія необхідно буде спочатку довести в суді.

За розслідування правопорушення має взятися Державне бюро розслідувань, але спочатку генпрокурор має зареєструвати відповідне кримінальне провадження.

У разі визнання депутата винним у кнопкодавстві та набрання чинності обвинувальним вироком нардеп буде достроково позбавлений мандата (стаття 81 Конституції України).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram