ГоловнаПраво

Повноцінний суд присяжних може запрацювати 2021 року, - Мін'юст

Правозахисники і вчені разом з Мін'юстом підготували два відповідні законопроєкти.

Повноцінний суд присяжних може запрацювати 2021 року, - Мін'юст
Архиное фото
Фото: vecherka.su

Міністерство юстиції розраховує на початок повноцінної роботи суду присяжних з 2021 року. Про це повідомив пресцентр Мін'юсту.

За словами заступника міністра юстиції Олександра Банчука, міністерство розробило два законопроєкти, прийняття яких дозволить ввести класичний інститут присяжних.

Банчук зазначив, що у 2012 році суд народних засідателів перейменували в суд присяжних, згідно з нормами Конституції, але фактично цей інститут не є судом присяжних у класичному розумінні.

"Недостатньо лише перейменувати суд народних засідателів у суд присяжних. Необхідно чітко розділити встановлення судом присяжних питання провини-невинуватості й ухвалення юридичних рішень професійним суддею", - зазначив Банчук.

Він заявив, що правозахисники й учені разом з Мін'юстом підготували два законопроєкти, на початку січня їх зареєстрували у Верховній Раді, вони передбачають внесення змін до законодавства про формування списку присяжних за списками виборців і забезпечення незалежності присяжних від головуючого судді.

"Сподіваємося, що вже цього року запропоновані зміни будуть схвалені парламентом і набудуть чинності 2021 року", - сказав заступник міністра.

Законопроєкти Мін'юсту передбачають, що суд присяжних буде складатися з колегії 7 присяжних, він буде засідати окремо і виносити не вирок, а вердикт. Присяжних пропонують набирати за списками виборців.

На цей момент перелік присяжних затверджують місцеві ради за згодою самих громадян, у зв'язку із цим в Україні не вистачає присяжних.

Крім того, зараз присяжні не мотивовані, що призводить до відкладання і зриву судових процесів.

Очікується, що якщо присяжні будуть обиратися за списком виборців, то це буде означати фактично не право громадянина бути присяжним, а обов'язок. Мін'юст також вважає, що необхідно створити умови, щоб обов'язок бути присяжним став почесним, а його виконання компенсувався.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram