ГоловнаПраво

Суд заарештував підозрювану у вбивстві Шеремета Юлію Кузьменко

Запобіжний захід діє до 8 лютого 2020 року.

Фото: Lb.ua

Печерський районний суд Києва почав розгляд клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу ще одній підозрюваній у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета - лікарці і волонтерці Юлії Кузьменко. Слідство вважає, що саме вона прикріпила бомбу до днища автомобіля Шеремета й активувала її.

Про це передає кореспондент LB.ua з залу суду.

Підозрювану зустріли в залі суду оплесками й образливими вигуками на адресу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і президента Росії Володимира Путіна.

Справу мав слухати суддя Сергій Вовк, але адвокат заявив йому відвід. Клопотання аргументували тим, що саме Вовк давав дозвіл на обшук автомобіля Юлії Кузьменко та її затримання. Адвокат вважає, що суддя може бути упередженим у розгляді справи.

Розгляд клопотання про відвід судді Вовка розпочався з хорового виконання гімну України.

Після цього слово дали підозрюваній Юлії Кузьменко. Вона заявила, що не знала про існування Шеремета доти, поки його не вбили. "Вперше почула про Шеремета в день його вбивства, коли сиділа на роботі і відкрила новину", - сказала він.

Вона також розповіла, що з 2013 року була волонтером Майдану, а після початку бойових дій почала їздити на Донбас. "Були перерви, були поїздки по кілька разів на місяць", - сказала Кузьменко.

Фото: Lb.ua

Клопотання захисту розглядала суддя Світлана Шапутько.

Суддя Шапутько відмовила у відводі судді Сергія Вовка, вважаючи заяву про відвід необґрунтованою. У залі це рішення зустріли криками "Ганьба!".

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Так, далі справу Кузьменко розглядатиме суддя Вовк. Близько 18:50 у засіданні знову оголосили перерву.

За словами адвоката Владислава Добоша, справа проти його підзахисної не має жодної виразної аргументації. "Скомпілювати можна все що завгодно. Коли нема за що чіплятися, чіпляємося за якусь маячню. Але будь-яка маячня повинна бути чимось аргументована. А тут навіть маревних аргументів немає", - сказав він у коментарі журналістам.

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Готовність взяти Кузьменко на поруки висловили кілька депутатів, як теперішнього, так і минулих скликань.

Фото: Lb.ua

Підозрювана заявила, що її обвинувачення на всю країну пролунали через телебачення, і вона ніяк не могла цьому перешкоджати.

"З телевізора мільйонами було прочитано обвинувачення. Я не могла нічого сказати, мене не було, я не могла нічого сказати, не було адвокатів. Мій суд розпочався вчора о третій годині дня. У цій країні вже немає презумпції невинуватості, якщо так чинять", - повідомила Кузьменко в перерві судового засідання.

Близько 19:15 прийшов суддя Вовк, почався розгляд справи по суті.

Адвокат просив дослідити в судовому засіданні відео, на яких, за даними слідства, зафіксована Кузьменко. Ці відео досліджували експерти. Він також продемонстрував сторінки з матеріалів, які були долучені до клопотання для обрання запобіжного заходу, де є скріншоти відео, які зовсім нерозбірливі.

Суддя Вовк відмовився задовольнити клопотання адвоката про дослідження під час судового засідання відео.

Прокурор зачитав підозру, оприлюднену адвокатом Кузьменко напередодні, і зазначив, що слідство просить для підозрюваної арешт.

Фото: Lb.ua
Фото: Lb.ua

Кузьменко також сказала, що їй не надали аудіозаписів, які МВС транслювало на брифінгу. Розмову, де Кузьменко обговорювала волонтера Марусю Звіробій як "сакральну жертву", вона пояснила так:

"Ми сиділи з дівчатами, базікали про те, що давайте вже нехай нас хто-небудь поб'є. Я ще посміялася, кажу: зараз же поліція майданівців не б'є. Тепер щоб побив, треба ганятися за поліцією, тому що правила змінилися, вже немає такого. Ми посміялися на цю тему, потім перейшли на інші. Я б дуже хотіла, щоб цей запис почули повністю", - заявила вона, наголосивши, що на брифінгу аудіо було вирізане.

Близько 20:00 двокат зачитав протокол допиту Олени Притули. Вона розповіла, що незадовго до вбивства Шеремета помічала стеження за їхнім автомобілем з боку невідомого чоловіка на автомобілі "Део Ланос" червоного кольору. Вона і Шеремет бачили це авто тричі. Притула також зазначила, що ні вона, ні Шеремет не отримували погроз.

Адвокат зазначає, що в експертному висновку щодо ідентифікації нібито Кузьменко немає її прізвища. Вказано лише Особу 1 та Особу 2, і експерти зазначають, що це може бути одна і та сама особа. Водночас, за словами експертів, цей висновок є лише суб'єктивною оцінкою.

"Мій суд розпочався вчора о 15:00. Не було жодних доказів... Вчора не було ані постанови на затримання, ані рішення про обшук. На цьому суді, який йшов по телевізору, мене не було. Не було мого адвоката, людей, які мене підтримують... Вчора телевізор зруйнував моє життя. Але ж є презумпція невинності. Шкода, що ви не дали можливості заслухати свідків... щоб дізнатися, що я робила у цей (день вбивства Шеремета - ред.) Операційні журнали, вони постійно ведуться... Я б дуже просила максимально провести всі дослідження, які можуть допомогти розслідуванню, ДНК, на проведенні поліграфа наполягаю", - заявила Юлія Кузьменко.

О 21:51 суддя вирушив до нарадчої кімнати.

О 23:18 Печерський райсуд Києва заарештував Юлію Кузьменко на два місяці - до 8 лютого 2020 року. Про це оголосив суддя Сергій Вовк.

Після оголошення рішення в залі почали кричати "Ганьба!" і заспівали гімн.

Адвокат заявив, що апеляція буде обов'язково.

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Нагадаємо, організатором убивства Павла Шеремета слідство вважає Андрія Антоненка (Riffmaster), який захоплений "ультранаціоналістичними ідеями" і культивує "велич арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної приналежності". За версією поліції, вбивство білоруса Шеремета мало привернути увагу суспільства до націонал-радикальних ідей.

До свого задуму він залучив жительку Києва, волонтерку Юлію Кузьменко (Лиса) і контрактницю Яну Дугарь, а також кількох невстановлених осіб.

За версією слідства, саме Антоненко керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і вибрав час убивства. За Шереметом довго стежили, при цьому підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг.

За кілька днів до злочину одна з підозрюваних - Яна Дугарь - нібито двічі приходила на вулицю Івана Франка, щоб установити, де Шеремет паркує автомобіль. Після чого вночі 20 липня 2016 року Кузьменко в присутності Антоненка прикріпила до днища машини саморобну бомбу, для виготовлення якої була використана вибухівка "гексоген" з елементами ураження протипіхотної міни МОН-50 і електродетонатором із дистанційним управлінням.

Уранці того самого дня вона дочекалася, коли Шеремет сяде в машину, під'їде до перехрестя - й активувала вибуховий пристрій. У результаті вибуху журналіст отримав тяжкі травми і помер.

Дугарь обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 8 лютого 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram