ГоловнаПолітика

Стефанчук: "Рада не пішла на канікули, а працює в режимі єдиного засідання"

Спікер парламенту нагадав, що з початку воєнного стану "канікули" в парламенті не передбачені.

Стефанчук: "Рада не пішла на канікули, а працює в режимі єдиного засідання"
Руслан Стефанчук
Фото: скриншот відео

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук сказав, що заяви про те, що парламент пішов на канікули, не відповідають дійсності.

Про це він написав у фейсбуці

Він нагадав, що з 24 лютого 2022 Рада працює "у режимі єдиного засідання". 

"І за цей час жоден народний депутат не отримав щорічної оплачуваної відпустки, оскільки під час воєнного стану Верховна Рада не може мати «канікули», щорічні відпустки чи інші технічні перерви у своїй роботі. Водночас робота у сесійній залі не є єдиним видом діяльності народних депутатів України. Кожен із них працює у комітетах (де готуються закони для голосування у залі), у тимчасових спеціальних, тимчасових слідчих комісіях, здійснюють інші заходи парламентського контролю, займаються міжпарламентською діяльністю тощо", – написав Стефанчук.

Він також заявив, що з огляду на те, що вчора було ухвалено рішення сконцентруватися на доопрацюванні окремих положень Закону №8371 (щодо заборони УПЦ МП, – ред.) "парламентарі будуть займатись іншими видами діяльності, зокрема, і тісно пов’язаними з підготовкою цього законопроєкту".

"Тому ще раз – на жодні «канікули» з моменту повномасштабного вторгнення Верховна Рада України не ходила та не піде, до моменту нашої Перемоги!" – додав Стефанчук.

Що передувало 

  • Учора після голосування за продовження воєнного стану велика кількість народних депутатів заблокувала трибуну, вимагаючи внести до порядку денного заборону УПЦ МП. Спікер вносити відмовився і оголосив перерву для консультацій. Заплановані на цей тиждень засідання скасували. Таким чином Рада до серпня не працюватиме, а в серпні нардепи повинні спершу розглянути заборону УПЦ МП.
  • Нардепка Вікторія Сюмар учора наголошувала, що ухвалити заборону треба було б на цьому тижні, бо "далі нас чекають так мініканікули, які влаштували собі, знову таки, представники влади. Вони триватимуть аж до святкування Дня незалежності".
  • Експрезидент, а зараз народний депутат Петро Порошенко заявив, що мінімально необхідна кількість голосів для заборони УПЦ МП у Верховній Раді є. У відповідь на запитання кореспондентки LB.ua він сказав, що опозиція блокуватиме розгляд усіх рішень, окрім військових законопроєктів. 
  • Зазначимо, що ще в грудні 2022-го перший заступник спікера Ради Олександр Корнієнко повідомляв, що до закінчення воєнного стану жодних канікул у ВР не буде.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram