ГоловнаПолітика

​У найбільшій фракції Бундестагу запропонували розмістити мігрантів із Білорусі в Україні

"Не кожен біженець автоматично потрапить у Євросоюз".

​У найбільшій фракції Бундестагу запропонували розмістити мігрантів із Білорусі в Україні
Фото: EPA/UPG

Експерт із зовнішньополітичних питань фракції Соціал-демократичної партії (СДПН) у німецькому Бундестазі Нільc Шмід запропонував залучити Україну до вирішення проблеми мігрантів на кордоні Польщі та Білорусі.

Про це він сказав у інтерв'ю німецькій медіакомпанії Deutschlandfunk у середу, 10 листопада, пише "Німецька хвиля".

На його думку, з Україною можна було б домовитися про прийом біженців на той час, поки триває розгляд їхньої заявки про надання притулку в ЄС. "Так ми можемо дати чітко зрозуміти, що не кожен біженець автоматично потрапить у Євросоюз", - сказав Шмід.

Водночас політик, чия фракція є найбільшою в Бундестазі, розкритикував поводження Польщі з мігрантами, які намагаються нелегально потрапити до країни з території Білорусі.

Шмід звернув увагу на повідомлення про витіснення біженців назад до Білорусі без можливості подати заявку на притулок у ЄС. За словами німецького політика, Польща повинна дотримуватися міжнародних норм, зокрема, надавати тим, хто потребує, базовий гуманітарний захист та право на розгляд заявки на притулок.

Нагадаємо, що з червня 2021 року білоруський режим почав цілеспрямовано організовувати транзит мігрантів до країн Євросоюзу. Спочатку жертвою обрали Литву, потім - Латвію та Польщі.

Ситуація загострилась на початку листопада, коли на польському кордоні у нейтральній смузі застрягли кілька сотень мігрантів. У Польщу їх не пускають, а повернутися в Білорусь їм не дають силовики.

У вересні 2020 року Євросоюз відмовився визнати легітимність перемоги Олександра Лукашенка на виборах президента Білорусі та закликав до проведення нових вільних виборів у Білорусі за спостереження ОБСЄ/БДІПЛ. Остаточно відносини між ЄС та режимом Лукашенка зіпсувалися після примусової посадки літака Ryanair у Мінську для затримання опозиційного блогера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram