ГоловнаПолітика

Кваснєвський і Кокс відзначили "тривожне сповзання стандартів" в Україні

"Політична боротьба повинна відбуватися, але на виборах, а в парламенті - шляхом дебатів".

Кваснєвський і Кокс відзначили "тривожне сповзання стандартів" в Україні
Фото: Макс Левин

Колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський і експрезидент Європарламенту Пет Кокс оприлюднили спільну заяву, в якому застерігають українську владу від політично мотивованих справ.

Відповідний документ опублікований на офіційному сайті Олександра Кваснєвського, повідомляє "Європейська правда".

Кваснєвський і Кокс нагадують, що в 2012-2014 роках були членами моніторингової місії Європарламенту з неоднозначних кримінальних справ тодішньої влади проти політичних опонентів і були свідками вибіркової роботи судової системи.

Вони відзначають, що зараз у суспільній свідомості сформувалося очікування "посадок" топчиновників, які нібито вчинили злочини, але такі очікування не повинні замінювати собою верховенство права.

"Інформація, якою ми володіємо, свідчить про те, що починається тривожне сповзання стандартів, крок назад, що може перерости в перегляд досягнень Майдану. Політична боротьба повинна відбуватися, але на виборах, а в парламенті - шляхом дебатів. Політичні опоненти повинні бути однодумцями в боротьбі на цих аренах, а не в суді. Наближення виборів підсилює нашу стурбованість, оскільки ми бачимо, що з політичними опонентами борються через судову систему, а не у виборчих бюлетенях", - відзначають Кваснєвський і Кокс.

Якщо так розвиватимуться події надалі, додають вони, першими його жертвами стануть українська демократія і верховенство права - ключові елементи в цінностях, які підкріплюють європейські та євроатлантичні прагнення України.

Кваснєвський і Кокс відзначають, що Україні потрібно посилювати, а не підривати свої антикорупційні органи, судова і правоохоронна системи повинні залишатися незалежними, а вибіркове, політично мотивоване правосуддя "має залишитися явищем з минулого, а не інструментом для майбутнього".

"Ми висловлюємо свою думку з почуття дружби, стурбованості й поваги. Мовчання в таких обставинах може сприйматися як згода, і ми не можемо мовчати", - підсумовують вони.

Нагадаємо, раніше Європейський парламент оприлюднив заяву, в якій обіцяє пильно стежити за справою п'ятого президента України, і застерігає від його переслідування з метою політичної боротьби.

Посольство США заявило, що система правосуддя не повинна використовуватися для зведення політичних рахунків, а посолка Німеччини в Україні заявила, що не хотіла б повторення сценарію справи Тимошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram