ГоловнаПолітика

Мін'юст планує "великий розпродаж" в'язниць протягом літа-осені

Малюська розраховує на позитивне рішення Верховної Ради.

Мін'юст планує "великий розпродаж" в'язниць протягом літа-осені
Фото: kmu.gov.ua

Міністерство юстиції планує великий розпродаж в'язниць протягом літа-осені 2020 року, повідомив міністр Денис Малюська в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Ми дійсно скорочуємо кількість тюрем. Ми "заморожуємо" дев'ять в'язниць на цьому тижні. Є й інші десятки об'єктів, які ми готові виставити на продаж. Щиро сподіваюся, що Верховна Рада прийме цього літа законопроєкт, який це дозволяє. Він, власне, зареєстрований у Раді. Відповідно, ми плануємо великий розпродаж в'язниць протягом цього літа-осені", - сказав Малюська.

Він пояснив, що продавати планують великі занедбані комплекси, які ніким не використовуються, але на охорону та утримання яких витрачаються гроші платників податків.

За словами Малюськи, найпривабливіші для приватизації об'єкти будуть запропоновані інвесторам у Львові. "У межах міста є відразу дві установи, які потенційно можна продати, і які коштуватимуть дорого", - сказав міністр.

В Одесі збираються продавати в'язницю, де торік стався бунт з пожежею, але переважно Міністерство розраховує на приватизацію слідчих ізоляторів.

"Ну кому потрібна в'язниця врешті решт? Звичайно, мова про земельні ділянки. СІЗО (і мова в першу чергу йде про СІЗО) будувалися давно, 100-150 років тому. Колись це вважалося околицями, а зараз це центри міст. Відповідно у нас величезні площі, кілька гектарів земель практично в кожному великому місті на хороших земельних ділянках. Нам це не потрібно. Більш того, це діра кожного міста - СІЗО, тому що вона притягує криміналітет. Як правило, це погана архітектурна будівля", - сказав міністр.

Нагадаємо, що, за даними Департаменту виконання кримінальних покарань, в Україні зараз 27 законсервованих в'язниць і ще 9 збираються незабаром закрити. Ще 12 виправних центрів будуть закриті, якщо депутати приймуть закон про альтернативні види покарань.

Використовувати непотрібні в'язниці для розвантаження перевантажених слідчих ізоляторів неможливо, тому що вони побудовані за барачним типом, а режим для слідчих ізоляторів передбачає камерне утримання. По-друге, слідчі ізолятори прив'язані до обласних центрів, де постійно відбуваються судові засідання і проводяться слідчі дії за безпосередньої участі ув'язнених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram