ГоловнаПолітика

Кулеба про постачання води до Криму: Україна не планує допомагати державі-окупанту

"Ситуація там, я навіть сказав би, більш ніж критична".

Кулеба про постачання води до Криму: Україна не планує допомагати державі-окупанту
Северо-Крымский канал
Фото: ikrim.net

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що в планах України немає відновлення поставок води в Крим Північно-Кримським каналом.

Про це він сказав в ефірі ICTV у понеділок увечері.

"Ми уважно стежимо за подіями, які відбуваються на Кримському півострові. Безумовно, ситуація там, я навіть сказав би, більш ніж критична, і немає ніяких інструментів її рішення з точки зору держави-окупанта, РФ. Але ми не плануємо допомагати Росії вирішувати її проблеми як окупанта", - цитує Кулебу агентство "Інтерфакс-Україна".

Він підкреслив, що, відповідно до міжнародного права, повну відповідальність за ситуацію на окупованому півострові несе держава-окупант.

Нагадаємо, Україна забезпечувала близько 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал. Після захоплення Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинилися.

Українська влада неодноразово робила заяви про те, що водопостачання анексованого півострова буде відновлено тільки після деокупації.

У серпні 2019 року окупаційна влада Криму заявила, що потрібно "почати зондаж" про відновлення роботи Північно-Кримського каналу, тому що в Дніпрі "вода, яка йде з території РФ". Постпред президента України в Криму Антон Кориневич у відповідь заявив, що Дніпро територією Криму не протікає.

У березні 2020 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна повинна подавати воду в окупований Крим для господарських потреб і пиття "хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram