ГоловнаПолітика

Мережко: ми не можемо позбавити громадянства тих, хто отримав російський паспорт в Криму і на Донбасі

"Якщо ми так зробимо, то порушимо Конституцію".

Мережко: ми не можемо позбавити громадянства тих, хто отримав російський паспорт в Криму і на Донбасі
Фото: Макс Требухов

Україна не може позбавити громадянства тих українців, які отримали російський паспорт на окупованій території в Криму або на Донбасі.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua повідомив заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі, народний депутат фракції "Слуга народу" Олександр Мережко.

"Українська Конституція забороняє позбавляти українського громадянства. Це імперативна норма. Отже, ми не можемо позбавити людей, які отримали російське громадянство, українського паспорта. Якщо ми так зробимо, то порушимо Конституцію", - сказав він.

Водночас Мережко сумнівається в необхідності змінювати Конституцію України з точки зору регулювання питання подвійного громадянства. Він зазначає, що люди, які проживають на тимчасово окупованих територіях, усе ще є громадянами України.

"Не впевнений, що сьогодні доцільно змінювати текст Конституції. Припустімо, ми повертаємо Крим і Донбас. Там за фактом виявляється маса людей з російським громадянством. Ми їм скажемо, що відмовляємося від них тільки тому, що вони не здали український паспорт, як цього вимагає процедура? З точки зору права і Конституції України, вони як і раніше є громадянами нашої країни", - позначив представник України в ТКГ.

За словами Мережка, нині необхідно йти шляхом "безпечної реінтеграції", запропонованої віцепрем'єром Олексієм Резніковим. До того ж, нардеп підтримує законопроєкт про надання подвійного громадянства.

"Я вважаю, що треба йти шляхом цивілізованих європейських держав. Тут я не бачу нічого страшного, тому і виступаю "за" прийняття такого закону. Єдина проблема - поведінка держави-агресора", - заявив Мережко.

Законопроєктом пропонується розширити коло осіб, які набувають громадянство України за територіальним походженням. Для отримання громадянства України замість подання зобов'язання припинити іноземне громадянство можна буде подавати декларацію про відмову від іноземного громадянства.

Зокрема, до таких осіб належатимуть особи, які, відповідно до встановленого законодавством України порядку, уклали контракт на проходження військової служби в Збройних силах України; особи, які мають видатні заслуги перед Україною або прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України; особи, які є громадянами держави-агресора, визнаного Верховною Радою, або державою-окупантом, які зазнали в цій країні переслідувань за політичні переконання.

Нагадаємо, українська делегація під час засідання постійної ради ОБСЄ 21 травня продемонструвала копії російських паспортів ватажка "ДНР" Дениса Пушиліна, а також представників окремих районів Донецької та Луганської областей, яких Росія запросила до участі в Тристоронній контактній групі з питань Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram