ГоловнаПолітика

Кулеба: окупаційні адміністрації "ЛДНР" будуть розформовані

Голова МЗС підкреслив, що представникам бойовиків немає місця в мінському процесі.

Кулеба: окупаційні адміністрації "ЛДНР" будуть розформовані
Фото: надано Дмитром Кулебою

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що окупаційні адміністрації "ЛДНР" будуть розформовані після відновлення контролю України над окупованими територіями.

Про це він розповів у коментарі телеканалу ATR.

Кулеба зазначив, що коли з окупованих територій будуть виведені російські війська, а Україна контролюватиме кордон, такі "адміністрації" не зможуть існувати. Він підкреслив, що представникам терористів "ЛДНР" немає місця в мінському процесі.

"Ми з ними не будемо вести розмови, відповідно, вони не мають ніяких перспектив у майбутній системі врегулювання Донбасу. Якщо буде безпеку, буде система виведення військ, відновлений контроль кордону, то, власне, де цієї окупаційної адміністрації ... Відповідь - ніде", - заявив Кулеба.

Голова МЗС відмовився розповісти, що передбачає так званий план "Б" щодо Донбасу, про який говорив президент Володимир Зеленський на пресконференції. Він висловив надію, що застосовувати його не доведеться.

"Ми не хотіли б застосовувати план "Б", ми хотіли б досягти прогресу з планом "А". Але для нас і партнерів очевидно, що без конструктивності Росії досягти цього буде неможливо. Тому питання: якими інструментами зробити Росію більш конструктивною за короткий проміжок часу", - додав він.

Нагадаємо, 11 березня учасники ТКГ домовилися створити так звану Консультативну раду в складі політичної підгрупи. Повідомляли, що до її складу з правом вирішального голосу увійдуть 10 представників від України, 10 - від окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також по одному представнику з правом дорадчого голосу від ОБСЄ, Росії, Німеччини та Франції. Рішення ради повинні мати рекомендаційний характер.

5 травня президент Зеленський підвищив рівень представництва України в ТКГ. Делегацію України в ТКГ очолив другий президент Леонід Кучма. Його першим заступником став віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції Олексій Резніков, а заступником - народний депутат Олександр Мережко.

Представником у підгрупі з безпеки замість Богдана Бондаря став заступник міністра оборони Олександр Поліщук. Представником у політичній підгрупі замість Олексія Резнікова став народний депутат Андрій Костін. Представником у гуманітарній підгрупі замість Геннадія Кузнєцова стала народна депутатка Галина Третьякова. Представником у соціально-економічній підгрупі замість Ігоря Веремія стала заступниця міністра економіки Юлія Свириденко.

На пресконференції 20 травня Зеленський повідомив, що Кучма хоче вийти з переговорів і попросив замінити його Резніковим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram