ГоловнаПолітика

Практично вся боротьба з коронавірусом лежить на місцевих бюджетах, - мери українських міст

Міські бюджети втратять сотні мільйонів гривень через коронавірус. Мери сподіваються на кредити від держави з нульовою ставкою, але “держава не має розуміння в цьому питанні”.

Практично вся боротьба з коронавірусом лежить на місцевих бюджетах, - мери українських міст
Фото: EPA/UPG

Сьогодні практично вся боротьба з коронавірусом лежить на міських бюджетах. Так, лише бюджет такого невеликого міста, як Біла Церква, втратить орієнтовно 150 мільйонів гривень прямих і непрямих витрат на боротьбу з епідемією та її наслідками в цьому році. Про це заявив Геннадій Дикий, мер Білої Церкви Київської області, під час онлайн-круглого столу "Українські міста на карантині", який був організований Інститутом Горшеніна за підтримки Асоціації міст України та інтернет-порталу LB.ua.

“Добре що свого часу розпочали децентралізацію, тому міські ради можуть виділити якісь кошти. Усе поклали на міські лікарні, і сьогодні ми повністю забезпечуємо їх усім необхідним: засобами захисту, ліками, які сьогодні піднялись удвічі в ціні. Сьогодні лікування одного хворого обходиться до 30 тис. грн. І слава Богу, що в місцевих бюджетах є якісь ресурси, щоби ми змогли це закупити, забезпечити лікарні, хворих і лікарів, найперше, усім необхідним.

Звичайно втрати міських бюджетів це мінімум 50 мільйонів, а взагалі це 150 мільйонів, якщо взяти по Білій Церкві, непрямих і прямих витрат.

Сьогодні практично вся боротьба з коронавірусом лежить на міських бюджетах. Міські голови між собою телефонують, дістають де що можуть. Чому не дати зараз містам безкоштовний кредит, чому державні банки нам не дадуть із нульовою ставкою, щоби ми могли взяти ці кошти та використати, насамперед, на боротьбу з коронавірусом, а по-друге – на забезпечення всіх інших структур життєдіяльності”, – запропонував міський голова Білої Церкви.

Його думку підтримав Олександр Шамота, в. о. міського голови, секретар міської ради Полтави: “Міста перебувають на передовій у боротьбі з коронавірусом. За соціальним забезпеченням йдуть у міську раду, лікарі за зарплатою йдуть у міську раду… Якби ми не передбачили соціальні гарантії медпрацівникам ще в березні – то лікарі б розбіглися. Якщо ми говоримо про втрати бюджету – то для підтримки бізнесу ми будемо першу-другу групу частково або повністю звільняти від податків, це десь 2,5 мільйони на місяць недоотримує бюджет, якщо ми говоримо про земельний податок – це ще 20 мільйонів, якщо ми говоримо про податок на рухоме майно – це ще 7–8 мільйонів. Це тільки те, що можна порахувати зараз. А ще є ПДФО, акцизний податок від пального, який впав, тому що ціни на пальне знизились. По-друге, знизилася купівельна спроможність. Але натомість держава не пропонує компенсаторів. Тому що міста платять сьогодні за тих неплатників, які зараз не платять. Тобто держава дала людям можливість не платити, не сплачувати пені, але не дала можливість комунальним підприємствам, які здебільшого є в містах і дофінансовуються з міського бюджету, не платити, також мати відтермінування. Ми спілкувалися з прем'єр-міністром – поки що держава не має розуміння в цьому питанні. Це саме стосується, як говорив мер Білої Церкви, можливих безвідсоткових кредитів на погашення касових розривів”, – зазначив в. о. мера Полтави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram