ГоловнаПолітика

Держдеп підтвердив візит Помпео до Києва 30 січня

З 29 січня по 4 лютого глава Держдепу відвідає п'ять країн.

Держдеп підтвердив візит Помпео до Києва 30 січня
Фото: EPA/UPG

Державний департамент США підтвердив візит держсекретаря Майка Помпео до Києва 30 січня.

Про це йдеться в заяві прессекретаря Держдепу США Морган Ортагус.

Повідомляється, що Помпео здійснить візит до п'яти країн - Великобританії, України, Білорусі, Казахстану та Узбекистану. Поїздка розпочнеться 29 січня з відвідин Лондона і завершиться візитом до Узбекистану 2-3 лютого.

Так Помпео вперше відвідає у ролі держсекретаря чотири держави, які до 1991 року входили до складу СРСР.

30 січня держсекретар США вирушить до Києва, де зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, міністром закордонних справ Вадимом Пристайком і міністром оборони Андрієм Загороднюком, щоб "наголосити на підтримці США суверенітету і територіальної цілісності України".

Зазначається, що Помпео також візьме участь у церемонії вшанування пам'яті загиблих на Донбасі в Михайлівському соборі і зустрінеться з лідерами релігійного, громадянського суспільства і ділових кіл.

Візит Помпео до Мінська, згідно з повідомленням Держдепу, відбудеться 1 лютого. Так, держсекретар США проведе в Україні два дні.

Раніше американське видання BuzzFeed News повідомляло, що офіційні заходи Помпео в Києві заплановані на 31 січня.

Джерело Голосу Америки у Держдепартаменті також розповіло, що держсекретар обговорить із Зеленським боротьбу з корупцією, проте співрозмовник відмовився коментувати можливість того, що під час переговорів буде порушена тема ймовірного тиску Дональда Трампа на Зеленського для проведення розслідування щодо компанії Burisma. Джерело також не стало відповідати на запитання про можливість обговорення теорії, згідно з якою Україна намагалася втрутитися у вибори президента США в 2016 році.

Помпео також планує зустрітися з українськими лідерами громадської думки, релігійними діячами та представниками великого бізнесу, щоб обговорити питання дотримання прав людини, інвестицій, економічних і політичних реформ.

Нагадаємо, 10 січня президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з Помпео погодив подальший графік двосторонніх контактів між Києвом і Вашингтоном на вищому рівні.

У грудні минулого року американське видання Politico повідомило, що США в січні готують візит Помпео в Україну для налагодження відносин між країнами. Також 19 грудня про підготовку візиту Помпео в Україну повідомив помічник Зеленського Андрій Єрмак.

Візит був запланований на початок січня, але його скасували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram