ГоловнаПолітика

Нацбанк відсудив у Коломойського нерухомість на понад 100 млн грн

У 2014 році Коломойський віддавав нежитлове приміщення в заставу НБУ.

Нацбанк відсудив у Коломойського нерухомість на понад 100 млн грн
Фото: Юлія Березовська\Прес-центр НБУ

Господарський суд Львівської області в повному обсязі задовольнив позов Національного банку про стягнення іпотеки з ПАТ "Дніпрометалсервіс", яке пов'язане з ексвласником ПриватБанку Ігорем Коломойським. Про це повідомив пресцентр НБУ.

Ця компанія у вересні 2014 року надала в заставу Нацбанку нежитлове приміщення площею майже 20 тис. кв. м вартістю понад 100 млн грн як забезпечення кредиту рефінансування, який було надано ПриватБанку до націоналізації.

Оскільки "Дніпрометалсервіс" не виконало взятих на себе зобов'язань майнового поручителя ПриватБанку, НБУ в травні 2018 року подав до суду з метою стягнути цю заставу. 16 січня цього року позов НБУ було задоволено.

У Нацбанку також нагадали, що загалом суди вже прийняли 24 рішення на користь НБУ про перетворення стягнення на предмети іпотеки за зобов'язаннями ПриватБанку на загальну суму 1,36 млрд грн. 18 рішень набули чинності, за якими виконавчі документи було направлено в органи Державної виконавчої служби для примусового виконання.

У 2018 році НБУ подав 148 позовів проти Коломойського (фінансового поручителя) і пов'язаних із ним 32 компаній - майнових поручителів.

Нагадаємо, 20 грудня повідомляли, що СБУ висловила ПриватБанку незадоволення тим, що державний банк судиться з Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим в іноземних юрисдикціях, не погоджуючи ці дії з СБУ і Генпрокуратурою.

Крім того, навесні 2019 року держава програла Коломойському декілька позовів, пов'язаних з націоналізацією ПриватБанку, яка відбулася в грудні 2016 року.

Уряд України націоналізував ПриватБанк за пропозицією НБУ і колишніх акціонерів банку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.

Ексвласники банку вважають проведену націоналізацію, в результаті якої вони повністю позбулися своїх акцій, незаконною. Коломойський говорив, що хоче отримати компенсацію в розмірі 2 млрд доларів за ПриватБанк.

У цей час сторони ведуть судові суперечки як в Україні, так і в зарубіжних юрисдикціях. У листопаді 2018 року Високий суд Лондона вирішив, що не має повноважень для розгляду позову ПриватБанку проти Коломойського і Боголюбова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram