ГоловнаПолітика

Зеленський відвідає Всесвітній форум пам'яті Голокосту в Ізраїлі 22-23 січня

Зеленському не надали можливість виступити на форумі з промовою.

Зеленський відвідає Всесвітній форум пам'яті Голокосту в Ізраїлі 22-23 січня
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський відвідає Всесвітній форум пам'яті Голокосту в Ізраїлі, приурочений 75-річчю визволення в'язнів концентраційного табору Аушвіц-Біркенау, який відбудеться 22-23 січня. Про це він розповів в інтерв'ю виданню The Times of Israel.

Зеленський зазначив, що не міг заздалегідь анонсувати цей візит через катастрофу літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" в Ірані.

"У нас була страшна трагедія в Ірані. Ось чому я не міг сказати Ізраїлю, уряду Ізраїлю, чи приїду я, тому що я не знав, коли ми отримаємо тіла наших людей", - зазначив він.

Участь Зеленського в цьому форумі підтвердили 19 січня, після отримання тіл загиблих українців у результаті катастрофи літака МАУ.

В інтерв'ю зазначено, що лідер Польщі Анджей Дуда відмовився брати участь у заході, оскільки йому не дали можливості виступити з промовою.

За словами Зеленського, для кожної країни важливо вшанувати пам'ять жертв Голокосту незалежно від того, чи буде лідер виступати на форумі. "Особисто для мене немає значення, кажу я. Але так багато людей, які загинули в цій трагедії, були українськими євреями - починаючи з Бабиного Яру, де були страчені 150 тис. українських євреїв", - зазначив він.

Однак Зеленський додав, що кожен четвертий з євреїв, які загинули протягом Голокосту, був українцем, саме тому було б справедливо, якби президент України виступив з промовою.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу вперше за 20 років відвідував Київ 18 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram