ГоловнаПолітика

Засуджений за зґвалтування депутат Іванісов не має наміру здавати мандат

"Ексслуга" вважає інформацію про зґвалтування "фейком".

Засуджений за зґвалтування депутат Іванісов не має наміру здавати мандат
Роман Иванисов ( в центре) в раде 14 января, 2020.
Фото: Yan Dobronosov

Колишній член фракції партії "Слуга народу", нині позафракційний народний депутат Роман Іванісов не збирається здавати мандат у зв'язку з приховуванням від виборців інформації про свою погашену судимість, а також у зв'язку з повідомленнями про поширення ним неправдивої інформації про свою вищу освіту.

Про це він заявив у коментарі Радіо Свобода.

"Здавати мандат не збираюся. А чому я його повинен здавати? Я нікого в оману не вводив. Дивіться, приїдуть люди (ми чекаємо фахівців). Я фейки не коментую. Це все фейк", - зазначив Іванісов.

При цьому на питання, чому він називає це фейком, Іванісов відповів: "Тому що. Я кажу: приїдуть фахівці, яких я залучив, і ви все дізнаєтесь".

На зауваження, що він ще в листопаді минулого року обіцяв надати "вже скоро достовірні докази того, що це спланована інформаційна атака", Іванісов зазначив: "Всі докази ви побачите. Зараз висококваліфіковані фахівці відпрацюють і ви все побачите. Ну я ж вам дати не називав (дати оприлюднення доказів у вищезазначеній замітці, - ред.)".

Зрештою Іванісов так і не зміг назвати вуз, де здобув вищу освіту, а також пояснити деталі справи зі зґвалтуванням.

Свою тривалу відсутність в парламенті (понад 1,5 місяця) Іванісов пояснив лікарняним, проте деталі надати відмовився, зазначивши: "Я дам офіційне інтерв'ю, але не зараз".

Нагадаємо, в листопаді стало відомо, що у вересні 1995 року, коли Іванісову було 16 років, його затримали в Запорізькій області за ст. 117 ч.3 (зґвалтування неповнолітньої) та ст. 118 ч.2 (зґвалтування неповнолітньої неприродним шляхом) чинного на той момент Кримінального кодексу.

22 вересня Іванісова відправили в СІЗО, але через три дні суд його відпустив. 25 жовтня міліція провела повторне затримання.

Пізніше журналістам вдалося відшукати суддю, яка вела справу про зґвалтування. Суддя-спікер Пологівського райсуду Запорізької області Інна Кацаренко розповіла подробиці справи. За її словами, Іванісова засудили до 3,5 роки ув'язнення. Пізніше термін зменшили на рік. Однак указом президента України (Леоніда Кучми, - ред.) від 29 листопада 1996 року Іванісову замінили невідбуту частину покарання на умовну з випробувальним терміном два роки.

З'ясувалося, що Кримінальний кодекс прирівнював групове зґвалтування до зґвалтування неповнолітньої. Жертві було 27 років.

3 грудня Іванісова офіційно виключили з фракції "Слуги народу". Однак 14 січня стало відомо, що в партії проводять консультації зі скандальним нардепом для його голосування з монобільшістю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram