ГоловнаПолітика

Поліція розповіла, як вийшла на вбивць Шеремета

Підозрюваними є п'ять осіб.

Фото: Lb.ua

Начальник кримінальної поліції Євген Коваль на брифінгу 12 грудня докладно розповів, як слідство вийшло на гаданих убивць Павла Шеремета.

За його словами протягом слідства поліцейські провели величезну роботу. Було зроблено понад 800 виїмок, допитано 3700 осіб, 47 експертиз, відпрацьовано 577 будинків і близько 4300 квартир, досліджено 80 млн телефонних з'єднань і 44 тис. абонентів, а також записи із 221 камери відеоспостережень.

З чотирьох версій слідство зупинилося на основний - дестабілізація соціально-політичної ситуації шляхом убивства відомої людини.

Поліцейські почали вивчати подібні злочини і знайшли зв'язок із двома: підрив електроопор у Херсонській області в листопаді 2015 року і замах на бізнесмена в Косові 2018 року.

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Перший вибух вивів на Андрія Антоненка (Ріффмастер) і волонтера Юлію Кузьменко (Лиса), а другий - на подружжя Грищенків (Буча і Пума) та їхнього водія Івана Вакуленка (Пістолет).

Після того, як Вакуленка викликали на допит, він вистрілив собі в голову і між подружжям відбулася така розмова:

  • Буча: Як ти думаєш, він сам чи йому допомогли?
  • Пума: Перше.
  • Буча: Чому?
  • Пума: Він не вивіз ще Шеремета. Думаю, що Шеремет - це було остаточне.
  • Буча: Коли він дізнався за Шеремета?
  • Пума: Вчора, вчора він мені дзвонив.

Почалося ретельне відпрацювання осіб, які приходили на суди на підтримку Грищенка. Особливу увагу привернула 26-річна військовослужбовець Яна Дугар. В одній з телефонних розмов вона висловила побоювання, що в неї вдома можуть знайти сім телефонів і набір сапера. Слідство також звернуло увагу на те, що Дугар схожа на дівчину, яка 15 липня і 18 липня 2016 року (перед убивством Шеремета) фотографувала камери спостереження в районі місця вбивства Шеремета.

У цей час інший учасник гаданої групи на прізвисько Електрик, співмешканець Кузьменко (Лиса), почав висловлювати суїцидальні настрої в розмові з Грищенком через те, що "натворив" у своєму житті.

"Проведеними слідчо-оперативними заходами і подальшим документуванням групи вдалося чітко виокремити тих людей, які підозрюються нами в убивстві Павла Шеремета. Це Яна Дугар, Юлія Кузьменко, Антоненко і подружжя Грищенків", - підсумував генерал Коваль.

За версією слідства, безпосередньо вибухівку заклала Юлія Кузьменко, а Антоненко, який проживає в цьому районі і добре орієнтується в місцевості, перебував поруч із нею.

Роль подружжя Грищенків до кінця не зрозуміла, але чоловік - Владислав Грищенко - відомий як фахівець з вибухівки і в телефонних розмовах говорив, що здатен зробити будь-яку бомбу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram