ГоловнаПолітика

Нижня палата Конгресу США схвалила військову допомогу Україні і санкції проти "Північного потоку-2"

У грудні документ розгляне верхня палата Конгресу.

Нижня палата Конгресу США схвалила військову допомогу Україні і санкції проти "Північного потоку-2"
Фото: kestan.com

Палата представників Конгресу США схвалила виділення Україні 300 млн доларів фінансової військової підтримки у 2020 році і введення санкцій проти компаній, причетних до будівництва російського газопроводу в обхід України "Північний потік-2". Про це повідомили у твітері Офісу президента Зеленського і голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв. 

"Україна вдячна за 337 голосів на підтримку санкцій, пов'язаних з будівництвом NordStream2. Це політичний проєкт, який підриває енергетичну безпеку Європи", - сказано в повідомленні.

Голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, своєю чергою, повідомив, що положення про санкції міститься в оборонному бюджеті, який передбачає збільшення фінпідтримки України.

"Палата представників Конгресу США щойно переважною більшістю (377 проти 48) підтримала законопроєкт про американський оборонний бюджет на наступний рік. Окрім рішення надати військову допомогу Україні на $300 млн, цей документ містить також обов'язкові санкції щодо компаній, які забезпечують будівництво «Північного потоку-2». Позитивна новина для України", - наголосив він.

Після схвалення Палатою представників документ має розглянути в грудні Сенат (верхня палата Конгресу), після чого його підпише президент США Дональд Трамп.

Нагадаємо, 10 грудня повідомляли, що Конгрес США погодив виділення $300 мільйонів військової допомоги Україні на 2020 рік.

Раніше Конгрес США затвердив виділення Україні 250 млн доларів за лінією Пентагону, але в липні 2019 року президент США Дональд Трамп попросив виконувача обов'язків голови апарату Білого дому Міка Малвейні призупинити виділення коштів. Гроші розморозили тільки ближче до 11 вересня після численних запитів з Конгресу про причини такого рішення.

"Замороження" військової допомоги Україні стало приводом для запуску процедури імпічменту президента США Дональда Трампа, який намагався домогтися від України розслідування проти Хантера Байдена, сина одного з головних політичних конкурентів американського президента. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram