ГоловнаПолітика

Трибунал вказав у назві справи проти Росії факт затримання трьох українських кораблів та екіпажів, - Зеркаль

"Отже, РФ не вдасться приховати факти і свої порушення від широкої громадськості і спотворити історію".

Трибунал вказав у назві справи проти Росії факт затримання трьох українських кораблів та екіпажів, - Зеркаль
Елена Зеркаль
Фото: bbc.com

Відтепер справа України проти Росії в Арбітражному трибуналі в Гаазі має назву "Суперечка про затримання трьох українських військово-морських кораблів і членів їх екіпажів".

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Для нас було дуже важливо зафіксувати в назві не тільки порушення Росією норм міжнародного права, а й відобразити, що ця суперечка стосується наших моряків, які провели 9 місяців у в'язниці. І Арбітраж нас почув", - написала Зеркаль в Facebook.

Вона зазначила, що 22 листопада було отримано перший процедурний наказ Арбітражного трибуналу, яким затверджені правила призначення, регламент і графік роботи Арбітражу.

"Позитивним можна вважати і те, що РФ не вдалося затягнути нас і Арбітраж в тривалий і багатоступінчастий процес. Згідно з розкладом, ми повинні представити свій Меморандум за 6 місяців, але ніхто не заважає нам підготувати і подати його раніше. І з моменту подачі нами Меморандуму у росіян буде 3 місяці для того, щоб скористатися своїм правом і висловити заперечення щодо юрисдикції", - додала дипломат.

Арбітраж також визначив, що письмові позиції сторін будуть оприлюднені в момент початку усних слухань, а виступи агентів будуть відкритими. Щодо доступу громадськості до решти слухань рішення будуть прийняті Арбітражем додатково напередодні слухань.

"Отже, РФ не вдасться приховати факти і свої порушення від широкої громадськості і спотворити історію. Звичайно, ця справа не буде дуже швидкою, але впевнена, що за гідність і свободу треба боротися до кінця", - резюмувала Олена Зеркаль.

Нагадаємо, три українських кораблі "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" з 24 членами екіпажів були обстріляні і захоплені 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки. Генеральний штаб ЗСУ опублікував запис переговорів російських військових, які брали участь в захопленні. На цих записах йдеться, що команда таранити український буксир "Яни Капу" надійшла від керівництва Прикордонної служби ФСБ Росії.

Моряки повернулися додому 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими в форматі 35 на 35.

Міжнародний трибунал з морського права постановив, що РФ повинна негайно передати під контроль України захоплені кораблі ще 25 травня. Росія цю вимогу ігнорувала, як і вимоги України.

Воронченко говорив, що Росія не хоче повертати кораблі, оскільки вони є доказом агресії.

18 листопада повідомлялося, що Росія повернула Україні судна. Міністр оборони Андрій Загороднюк розцінив цей крок як виконання рішення Морського трибуналу.

20 листопада кораблі прибули до військової гавані міста Очаків Миколаївської області. Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко розповів про плачевний стан кораблів. За його словами, росіяни зняли з кораблів все, що тільки можна, включаючи унітази, плафони і навіть розетки. ФСБ спростовує ці відомості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram